Hlavní obsah

Tuzemské banky případná rizika ustojí, tvrdí ČNB

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemský bankovní sektor je i nadále odolný proti případnému nepříznivému vývoji. Ukázaly to výsledky zátěžových testů, které provedla Česká národní banka (ČNB).

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

"Udržení důvěry veřejnosti a investorů ve stabilitu českého bankovního sektoru při napjaté situaci v eurozóně vyžaduje zachování vysoké schopnosti bank absorbovat potenciální úvěrové a tržní ztráty," uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Podle něj bude ČNB věnovat zvýšenou pozornost sledování kvality úvěrových portfolií bank a družstevních záložen a také vazbám domácích bank na mateřské skupiny.

Hlavním rizikovým scénářem pro českou ekonomiku pro nejbližší roky i nadále zůstává podle ČNB výraznější zpomalení hospodářského růstu v Německu a dalších zemích, z nichž pocházejí nejvýznamnější obchodní partneři.

ČNB hodnotila odolnost finančního systému pomocí zátěžového testu bank, pojišťoven a penzijních fondů za použití prodloužených tříletých scénářů nazvaných "Základní scénář" a "Evropa v depresi".

Scénář počítá i s jednotlivými šoky

Základní scénář by měl kopírovat vývoj, který považuje ČNB za nejpravděpodobnější. Zátěžový scénář "Evropa v depresi" předpokládá víceletý propad ekonomické aktivity a s ním související výrazný pokles cen nemovitostí, nárůst úvěrů v selhání a pokles provozních zisků finančních institucí.

Varianty zátěžového scénáře pak pracují s dodatečnými nepříznivými šoky, například s odpisy pohledávek za zadluženými zeměmi EU, se ztrátami z expozic domácích bank vůči zahraničním matkám nebo pádem největších dlužníků každé banky.

I v případě extrémně zátěžových variant scénáře "Evropa v depresi" počítajících s úpadky velkých dlužníků bank či problémy matek českých bank zůstává kapitálová přiměřenost bankovního sektoru nad osmiprocentní regulatorní hranicí, i když některé banky by musely posílit kapitál. Ke konci března činila kapitálová přiměřenost celého bankovního sektoru 15,22 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám