Hlavní obsah

Protesty by mohly narušit výlety pořádané v Egyptě, připustily cestovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní kanceláře v pondělí připustily, že situace v Egyptě není nejšťastnější, a nevylučují, že případné demonstrace konané v egyptských městech mohou narušit fakultativní výlety turistů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Na dlouhodobější předpověď vývoje cestovního ruchu je ale zatím příliš brzy," uvedl obchodní ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Lidé, kteří stojí o výlet do Káhiry nebo Alexandrie, by se jej tak nemuseli kvůli demonstracím dočkat. Ti, kteří mají pobytový zájezd například v letoviscích na pobřeží Rudého moře, by žádné komplikace zaznamenat neměli.

"Nynější situace není nejšťastnější kvůli vyššímu zapojení armády," uvedl viceprezident Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) Jan Papež.

Podle jeho tajemnice Kateřiny Petříčkové budou v zemi demonstrace, ať vyhraje kterýkoliv kandidát. Podle předběžných odhadů v prezidentských volbách zvítězil zástupce Muslimského bratrstva Muhammad Mursí. Stoupenci jeho protikandidáta, bývalého premiéra Ahmada Šafíka, ale jeho prvenství zpochybňují.

Armáda si zatím prostřednictvím vydání takzvané dočasné ústavní deklarace rozhodla podržet rozhodující moc po dobu rozpuštění parlamentu. Výsledky parlamentních voleb v minulém týdnu zpochybnil egyptský ústavní soud.

Ministerstvo nemůže cestu zakázat, jen varuje

Před cestami do egyptské Taby na Sinajském poloostrově už dříve varovalo české ministerstvo zahraničí. [celá zpráva]

Úřad nemůže českým občanům cesty do zahraničí zakázat, může je pouze varovat, nebo jim doporučit, aby se některým státům či oblastem vyhnuli. Řekl to na pondělní tiskové konferenci náměstek ministra Vladimír Galuška.

Česko přebírá praxi, obvyklou v EU, podle níž se situace v zahraničí hodnotí na šestistupňové škále. Skutečně nebezpečnou situaci signalizuje varování před všemi cestami do dané země a výzva k jejímu neprodlenému opuštění. Na takové varování by měly reagovat zrušením zájezdů i cestovní kanceláře.

V případě Egypta ministerstvo varovalo před cestami na sever Sinajského poloostrova a individuální turistikou v oblastech mimo Káhiru, Alexandrii a turistické oblasti v Horním Egyptě.

Reklama

Výběr článků

Načítám