Hlavní obsah

Kellner a Křetinský možná získají slovenské plynárny

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské ministerstvo hospodářství zahájí jednání se společností Energetický a průmyslový holding (EPH) ohledně jeho vstupu do Slovenského plynárenského průmyslu (SPP). Rozhovory se budou týkat koupi 49 procent akcí SPP od francouzských a německých akcionářů. Ministerstvo hospodářství je 51procentní akcionář SPP.

Článek

Novým partnerem státu by se tak měli stát majitelé EPH, kterými jsou skupina PPF Petra Kellnera, podnikatel Daniel Křetínský a finanční skupina J „Důvodem zahájení jednání je dopis, v němž společnosti E.ON AG a GDF Suez oznamují, že vstoupili do jednání se společností EPH o potenciální změně vlastnické struktury,“ uvedlo ministerstvo.

Zahraniční investoři vstoupili do SPP v roce 2002. Německý E.ON Ruhrgas a francouzská společnost GDF Suez získaly prostřednictvím firmy Slovak Gas Holding menšinový podíl v SPP a manažerskou kontrolu v společnosti za zhruba 2,7 miliardy dolarů (asi 54 miliard korun). EPH by měl získat kontrolu nad Slovak Gas Holdingem.

„Fond národního majetku ve spolupráci s ministerstvem hospodářství zajistí všechny právní kroky ve smyslu akcionářské smlouvy nevyhnutelné pro změnu vlastnické struktury ve společnosti Slovak Gas Holding a úpravu dalších vztahů mezi akcionáři společnosti Slovenský plynárenský priemysel,“ uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

SPP prodává plyn na Slovensku, ale především přepravuje ruský plyn do západní Evropy. V loňském roce vykázala společnost zisk 564 miliónů eur (asi 14,4 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám