Hlavní obsah

ODS hodlá vyhrát krajské volby a zamezit vzniku koalic ČSSD s KSČM

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V sobotu se v Ostravě konala 6. ideová konference OSD. „Chceme udělat vše pro to, abychom krajské volby vyhráli. Naše vítězství je reálné, jinak bychom do voleb vůbec nešli,“ prohlásil na akci premiér vlády a předseda občanských demokratů Petr Nečas s tím, že cílem ODS ve volbách bude zastavit další hrozící nástup koalic sociálních demokratů a komunistů v krajích.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Premiér Petr Nečas (uprostřed) novinářům v Ostravě sdělil, že ODS hodlá vyhrát krajské volby a zastavit další vznik koalic ČSSD s KSČM na krajích.

Článek

„Představili jsme mnoho kvalitních lídrů do krajských voleb. Naším cílem je také zastavit zadlužování krajů,“ zdůraznil Nečas. Kraje totiž jdou podle premiéra opačným směrem než stát.

„V letech 2008 až 2011 se zadlužovaly rychleji než vláda. A v loňském roce vzrostlo zadlužení krajů o 17 procent. Samozřejmě jsou mezi jednotlivými kraji v zadluženosti rozdíly. Nejvíce stouplo zadlužení, téměř o trojnásobek, v krajích, kde vládnou sociální demokraté s komunisty. Přeborníkem je pak Karlovarský kraj, kde vloni vzrostlo zadlužení 6,6krát,“ prohlásil předseda ODS a upozornil na to, že stát minulý rok snížil objem mezd vyplácených ze státního rozpočtu o 10 procent, zatímco v krajích mzdy o 10 procent narostly. „Je to ukázka špatného hospodaření krajů,“ shrnul Nečas.

Drobil: ODS má v krajských volbách velkou šanci

Místopředseda strany Pavel Drobil si také myslí, že ODS má v podzimních krajských volbách velkou šanci uspět, protože voliči budou mít poprvé možnost srovnávat. „Voliči vidí, že se jejich kraje významně zadlužily oproti době, kdy je spravovala ODS,“ řekl Drobil.

Sobotní ostravská 6. ideová konference ODS měla téma kraje bez dluhů. Své vize pro podzimní krajské volby na nich představili také jednotliví kandidáti ODS na hejtmany. Například kandidát na hejtmana za občanské demokraty v Moravskoslezském kraji David Sventek na konferenci poukázal na to, že dluh Moravy a Slezska může do dvou let přesáhnout tři miliardy korun.

„Kraj se v minulých letech ještě vyššímu zadlužení vyhnul pouze tím, že odkládal plánované investice. Ty ale bude nutné jednou uskutečnit. ODS Moravskoslezskému kraji nabízí štíhlý fungující kraj, který odstraňuje všechny druhy plýtvání, zajišťuje vysoký standard poskytovaných veřejných služeb, ale zároveň nabízí pouze ty služby, kteří zákazníci, tedy občané kraje, opravdu vyžadují,“ sdělil David Sventek.

Ostravské konference se zúčastnilo na 120 členů ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám