Hlavní obsah

Odchod Řecka z eurozóny by byl ekonomickou a politickou noční můrou

Novinky,

Bývalý člen Evroské centrální banky Lorenzo Bini Smaghi ve svém pátečním komentáři v listu Financial Times varoval, že odchod Řecka, by byl ekonomickou a politickou noční můrou. Náklady na něj by byly příliš vysoké a zřejmě by vedl k chaosu v Řecku, protože občané by se pokusili vybrat své úspory a banky by se zhroutily. Smaghi zmiňuje i politické konsekvence.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bývalý člen Evroské centrální banky uvedl, že odchod Řecka nebo jiné členské země z eurozóny je módním tématem hovorů akademiků, komentátorů a analytiků. Všichni se snaží vyčíslit ekonomické dopady, výhody i náklady, a také sociální a politické důsledky. Naprostá většina se podle něj shoduje, že by byla cena příliš vysoká.

Smaghi upozorňuje, že by pro Řecko bylo obtížné zavést novou měnu. Ta by rychle devalvovala a v zemi by se roztočila spirála inflace. Dodal, že velké firmy a realitní společnosti by stejně jako v Bulharsku a v Černé Hoře pokusit ochránit své majetky tím, že by obchodovali v eurech a používali euro jako paralelní měnu. To by de facto znamenalo, že by Řecko bylo vázáno na euro.

Odchod z eurozóny by mohl vést i k pádu řeckých bank a státnímu bankrotu. Jakmile by se ukázalo, že jej řecká vláda plánuje, lidé by se vrhli na banky a vybírali z nich vklady. Mnozí by si zřejmě pak uložili své peníze v zahraničí. Země by neměla z čeho platit státním zaměstnancům ani vyplácet důchody. Vypukl by chaos. Nastala by tedy nejhorší argentinská verze scénáře vývoje země.

Tři možné scénáře odchodu

Zastánci odchodu uváděli tři možné scénáře rychlé devalvace řecké měny a další vývoj v zemi. Podle nich by naopak odchod mohl vést k oživení ekonomiky a jeho dopady by nemusely být tak zlé. [celá zpráva]

Smaghi také zmínil, že odchod by mohl být porušením Lisabonské smlouvy, protože neexistuje způsob, jak opustit euro. Jedinou možností by zřejmě bylo opustit současně Evropskou unii. Pokud by se tak nestalo, kterákoli ze zemí EU i Evropská komise by mohla hnát Řecko k soudu, kdyby dosěla k závěru, že krok Atén poškodil stát nebo jeho obyvatele.

Tomu by mohlo Řecko zabránit jen v případě, že by vyjednalo novou smlouvu, která by mu umožnila přijmout vlastní měnu. Tu by ale muselo podepsat všech 26 členských zemí EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám