Hlavní obsah

Řekové se bojí návratu drachmy, vybírají vklady a nakupují potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Blížící se volby vyvolávají v obyvatelích Řecka stále větší strach z návratu někdejší měny drachmy. Ta by k euru rychle devalvovala a lidé by přišli o část svých úspor. Stále více tak vybírají vklady z bank a za peníze investují v zahraničí. Lidé se také předzásobují trvanlivými potravinami.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Řecký ortodoxní duchovní a starší manželský pár vcházejí do aténské banky. Chystají se vybrat své vklady.

Článek

Volby proběhnou v neděli a šanci na vítězství mají strany, které odmítají radikální úsporná opatření, která země musí přijmout, chce-li pomoc ed EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Pokud by zvítězily a tuto politiku prosazovali, nemuselo by se Řecko pomoci dočkat a hrozil by mu odchod z eurozóny a krach.

Pravděpodobným vítězem voleb je levicová Syriza.

Podle údajů řecké centrální banky se vklady v řeckých bankách postupně snižují od roku 2010, kdy zemi zasáhla dluhová krize. Loni objem vkladů klesl o 35,4 miliardy eur (asi devět biliónů korun), tedy o 17 procent, a na konci dubna činil asi 166 miliard eur. Podle zdrojů z bank se v posledních dnech odliv zrychlil a z velkých bank lidé vybírají 500 až 800 miliónů eur denně.

Peníze, které lidé vybírají, investují jinde, například v peněžních fondech, německých a amerických dluhopisů.

Obchodníci také zaznamenali vyšší zájem o trvanlivé potraviny. Lidé se jimi předzásobují, protože předpokládají, že v případě návratu drachmy vše výrazně podraží. Zatímco prodeje všeho klesají, konzervy a těstoviny jdou na odbyt.

"Lidé děsí vyhlídky na návrat drachmy a někteří se na to připravují tím, že si plní kredence jídlem," řekl šéf svazu maloobchodních prodejců ESEE Vassilis Kordidis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám