Hlavní obsah

Připravte se na horší časy, varovala rozvojové země Světová banka

New York

Rozvojový svět by se měl připravit na dlouhodobé výkyvy na finančních trzích a slabší růst na pozadí dluhové krize v eurozóně. Platí to i pro státy s rychle se rozvíjejícími ekonomikami, jimž vévodí Čína. V úterý před tím varovala Světová banka, informovala agentura Reuters.

Foto: Aly Song/Files, Reuters

V důsledku potíží v eurozóně zpomalila i čínská ekonomika.

Článek

„Světový kapitálový trh a nálady investorů pravděpodobně zůstanou ve střednědobém výhledu proměnlivé, což bude znesnadňovat ekonomickou politiku,“ upozornil ředitel pro rozvojovou politiku při Světové bance Hans Timmer.

Rozvojový svět by se podle banky měl připravit na horší časy především snížením svého krátkodobého dluhu i rozpočtových schodků.

Analytici odhadují, že ekonomika rozvojových zemí letos poroste o 5,3 procenta. Loni to bylo o 6,1 procenta. Světová banka očekává návrat k šestiprocentnímu růstu v příštím a přespříštím roce.

Šířící se potíže Evropy

Timmer nicméně varoval, že stále hrozí vážná světová finanční krize v důsledku dluhové krize v eurozóně. Ta o víkendu odsouhlasila pomoc pro španělské banky ve výši až 100 miliard eur, další peníze ale možná bude potřebovat i krachující Řecko a nově i Kypr. Navíc se spekuluje o tom, že by 100 miliard Španělům nemuselo stačit.[celá zpráva]

Světová banka odhaduje, že ekonomika uvnitř měnové unie letos zpomalí o 0,3 procenta, v příštím roce už ale očekává návrat k růstu, a to o 1,4 procenta. Loni rostla ekonomika eurozóny o 1,6 procenta.

V důsledku potíží na starém kontinentě zpomalily i překotně se rozvíjející ekonomiky států skupiny BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína). Čínská ekonomika v důsledku menší spotřeby v Evropě zpomalila růst z loňských 9,2 procenta na nynějších 8,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám