Hlavní obsah

Dvě třetiny Němců chtějí odchod Řecka z eurozóny

Více než dvě třetiny Němců si přejí, aby Řecko odešlo z eurozóny. Ukazují to ve středu zveřejněné výsledky průzkumu společnosti YouGov, o kterých informovala agentura DPA. Pro odchod Řecka z eurozóny se v něm vyjádřilo 69 procent dotázaných. Jen 17 procent Němců si přeje, aby Řecko zůstalo jejím členem. Výsledky průzkumu se objevily několik dnů před opakovanými parlamentními volbami v Řecku.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Článek

Skepticky prý vidí Němci i budoucnost Evropské unie a společné evropské měny. Pro setrvání v EU by se nyní v referendu vyjádřilo jen 52 procent německých občanů, zatímco pro odchod z unie 29 procent. Přibližně pětina Němců (21 procent) předpokládá, že euro nepřežije dalších deset let a že členské státy EU se vrátí ke svým původním měnám.

Pokud jde o pochyby vůči EU a společné evropské měně, patří prý Němcům třetí místo za Velkou Británií a Finskem.

Řečtí voliči budou v neděli v mimořádných volbách rozhodovat o tom, zda země dostojí závazkům, které daly mezinárodním partnerům výměnou za odsouhlasení druhého záchranného balíku půjček ve výši 130 miliard eur. Obecně se má zato, že volby budou referendem na téma setrvání Řecka v eurozóně. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle začátkem měsíce řekl, že Berlín si přeje, aby Řecko zůstalo jejím členem.

Podle průzkumu veřejného mínění, který nedávno zveřejnil německý časopis Stern, si odchod Řecka z eurozóny přála skoro polovina Němců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám