Hlavní obsah

Česko raději ustoupilo ve sporu s Ruskem kvůli cestovkám

Právo, Jan Rovenský, Michael Švec

Česko v minulých dnech vyvolalo a záhy zažehnalo incident, který mohl ještě více pošramotit vztahy s Moskvou. Ministerstvo zahraničí (MZV) totiž bez varování a těsně před letní sezónou odebralo či neprodloužilo k 1. červnu patnácti ruským cestovkám akreditaci. Rozhodnutí vyvolalo v Rusku poprask i na politické scéně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác na Loretánském náměstí, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

„Bylo to jako blesk z čistého nebe. Patnácti ruským cestovkám bez udání důvodů ČR zrušila akreditaci před začátkem sezóny. Obraceli jsme se kvůli tomu na ruské ministerstvo zahraničí, na český konzulát i ministerstvo zahraničí v Praze. Byla to opravdu nekonformní situace,“ řekla Právu generální ředitelka Ruské asociace turistických operátorů (ATOR) Maja Lomidzeová.

Podle informací Práva přišla od začátku roku o akreditace v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu a na Ukrajině asi padesátka cestovek, MZV hovoří o padesátce v šesti dalších zemích v regionu od loňského května. Akreditace usnadňuje cestovkám vyřizovat víza pro klienty, čímž agenturu zvýhodňuje před konkurencí.

Zejména v Rusku ale rozhodnutí způsobilo obrovskou vlnu nevole. Kvůli akreditacím se na premiéra Petra Nečase a českého ministra zahraničí obrátil i prezident Ruského svazu cestovního ruchu Sergej Špilko, který zastupuje 2500 firem. Ten upozornil, že české úřady předtím neměly výhrady k ruským cestovkám.

Ministerstvo zařadilo zpátečku

„Na konzulátech ČR dostávají cestovní agentury informaci, že žádné stížnosti ohledně kvality jejich práce nejsou, ale akreditace jsou rušeny na základě nařízení MZV ČR. Toto je bezprecedentní situace, ještě nikdy se společnosti v oblasti cestovního ruchu v Rusku nesetkaly s takovým jednáním,“ stojí v dopise z 28. května, který má Právo k dispozici.

Po odmítavých reakcích z Ruska MZV svůj krok přehodnotilo a počet ruských cestovek, kterým akreditaci odebralo, snížilo na tři.

„Poté, co se informace objevila v ruském tisku, zavolal český konzul v Moskvě do ATOR a řekl, že rozhodnutí není konečné. Den poté pozval představitele cestovek na osobní jednání a sdělil jim, že odebrání akreditace bylo na základě instrukcí od MZV pozastaveno,“ řekl Právu zdroj dobře obeznámený s prostředím ruských cestovek.

Podle něj cestovky dostaly zpět akreditaci za podmínky, že změní partnery. Těmi jsou podle zdroje myšleny cestovní kanceláře, s nimiž ruské v ČR spolupracují. „Ta situace vypadá velmi zvláštně. Vyvolává to dojem, že na MZV sedí někdo, kdo z nějakých příčin přijímá podivná rozhodnutí,“ dodal zdroj s tím, že by mohlo jít o konkurenční boj, k němuž někdo využívá české konzuláty.

Tři ztratily důvěru

Udělením akreditace podle ministerstva se vyjadřuje důvěra vůči cestovce. Na její udělení není právní nárok. „Celková odpovědnost za celý průběh vízového procesu včetně zprostředkovávané činnosti zůstává na MZV a zastupitelském úřadě,“ uvedl resort.

MZV sdělilo Právu, že hlavními důvody pro odebrání či neprodloužení akreditace bylo závažné porušení závazků. V květnu resort při prověřování akreditačních žádostí u tří ruských cestovek nabyl dojmu, že právě tyto cestovky nejednají fér. Dodatečné podmínky resort potvrdil, podle něj se ale týkaly spolupráce s ruskými, nikoli českými agenturami.

„Z důvodu úzké vzájemné spolupráce mezi CK v Ruské federaci a ČR mělo toto zjištění dopad i na další kanceláře, které jsou na tyto tři cestovní kanceláře pracovně napojeny. Následně bylo umožněno, aby všechny spolupracující a napojené CK mohly pokračovat v zajišťování víz pro klienty za podmínky, že nebudou dále využívat zprostředkovatelských služeb těch tří cestovních kanceláří, kterým byla akreditace odebrána. Tuto možnost tedy může aktuálně využít 26 CK,“ uvedl resort.

Ztráta důvěry podle MZV může vzniknout například při uvádění nepravdivých informací ve vízové žádosti: „Zejména je to účelové přizpůsobování cestovních itinerářů, které následně nejsou dodržovány, falšování podpůrných dokumentů (vouchery, doklady o zaměstnání apod.) či zneužití víz klientů ze strany.“

Rusové v Česku hodně utrácejí

Omezení turistů z Ruska by však mohlo zasáhnout i českou ekonomiku. Podle serveru RIA-Novosti loni přijelo do ČR půl miliónu Rusů, letos to mělo být asi 750 tisíc. Na vízech zaplatí kolem 1,5 miliardy korun za rok. Česko bylo pro Rusy 11. nejpopulárnější destinací.

Rusové jsou navíc štědří při utrácení peněz. Jak upozornil ve svém dopise Špilko, utratí v průměru 150 až 200 eur denně, tedy 3750 až pět tisíc korun.

Anketa

Mělo ministerstvo zahraničí ustupovat v udělování licencí ruským cestovkám?
Ne, dodržování pravidel je zásadní.
86 %
Ano, ruští turisté u nás hodně utrácejí.
14 %
Celkem hlasovalo 13393 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám