Hlavní obsah

Krize v Řecku je nemilosrdná, pacienti si v nemocnicích musí platit i sádry

– Atény

Dopady hospodářské krize, která nemilosrdně drtí Řecko, už pocítily i některé tamní nemocnice. Potýkají se totiž s nedostatkem financí na nákup materiálu a nemohou provádět operace. Podle informací agentury DPA se situace dostala do takové fáze, že se šetří na jídle a pacienti si musejí platit za své například sádru. Lékárny zase požadují platbu za jednotlivé medikamenty v hotovosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejnověji pocítili krizi pacienti největší nemocnice v Soluni, kde se kvůli žalostné finanční situaci prakticky neprovádějí operace na kardiochirurgii. Tamější lékaři totiž nemají k dispozici výztuže tepen, takzvané stenty, které jsou při operacích cévní neprůchodnosti zcela nezbytné. Nemocnice na nákup výztuží jednoduše nemá peníze.

Problémy s nákupem materiálu ale mají i jinde. Podle deníku Ta Nea například na ostrově Chios musejí nemocní ze své kapsy platit sádry. Nemocnice ve městech Serres a Larisa pro změnu na pacientech šetří, co se týče stravování, a kuchaři už mají zakázáno nakupovat dražší suroviny jako například ryby nebo telecí maso.

Řecko bojuje s nedostatkem léků. Lidé trpíVideo: Novinky/Reuters

Už dlouho se v Řecku obchodníci se zdravotnickým materiálem jistí tím, že nemocnice nutí, aby za dodávky platily v hotovosti. Hotově musejí platit v lékárnách i pojištěnci největší zdravotní pojišťovny EOPYY. Pokud nezaplatí přímo, lékárníci jim léky nedají.

Řecko se v posledních týdnech zmítá nejen v hospodářské, ale také v politické krizi. Předčasné parlamentní volby totiž skončily v květnu patem, a proto se budou 17. června opakovat. Hraje se přitom o to, zda zvítězí proevropské strany nakloněné pokračování úsporných opatření naordinovaných Evropskou unií, nebo jejich názoroví oponenti. Podle analytiků by vítězství politiků odmítajících úspory znamenalo odchod Řecka z eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám