Hlavní obsah

Obří obchodní centrum Olomouc City jde kvůli dluhu do dražby

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Do dražby jde jedno z největších moravských obchodních center – Olomouc City, které leží na Pražské ulici na okraji krajského města. V Česku bude prodej tohoto 18 000 metrů čtverečních velkého nákupního a zároveň zábavního centra ojedinělý hned ze dvou důvodů. Doposud se totiž žádná podobná nemovitost v tuzemsku nedražila a zároveň by mohlo jít o historicky největší nedobrovolnou dražbu v zemi.

Foto: Foto archiv

Obchodně společenské centrum Olomouc City změní majitele.

Článek

„Nynější vlastník centra, kterým je komanditní společnost aAIM Czech Republic, nesplácí úvěr, který je touto nemovitostí zajištěn. Věřitel proto uplatnil své právo k zajištění pohledávky,“ řekl Právu k důvodu dražby Libor Nevšímal, obchodní ředitel společnosti Naxos, jež dražbu centra připravuje.

Ta se podle něj uskuteční v srpnu. „Budoucí nejnižší podání se odvíjí od ceny, kterou stanoví znalecký posudek. Předběžně odhadujeme, že se bude pohybovat v rozpětí 200 až 300 milionů korun,“ uvedl Nevšímal, který je renomovaným odborníkem na realitní trh V případě Olomouc City může podle něj cena dosažená při této dražbě představovat téměř 15 procent ročního objemu dražeb v Česku.

Obchodně společenské centrum Olomouc City, jež zahájilo provoz v roce 2005, je jedním z největších komplexů svého druhu na severu Moravy. Své prodejní plochy pronajímá téměř 70 nájemcům a je obsazeno téměř z 90 procent. Jeho výnos představuje ročně zhruba 2,5 miliónu eur (asi 64 miliónů korun).

Multikino by mělo fungovat dál

Olomouc City nabízí sortiment nejrůznějších značek a služeb, restaurace a kavárny. Návštěvníci mají možnost zábavy na minigolfu nebo v multikině, kterým Olomouc City disponuje jako jediné obchodní centrum v regionu.

„Myslím si, že uzavření multikina určitě nehrozí. Předpokládám, že budoucí vlastník bude mít zájem na tom, aby současní nájemci prostor v centru zůstali,“ konstatoval Nevšímal. Centrum sousedí s Globusem, který je dlouhodobě nejúspěšnějším hypermarketem v Olomouci.

K výhodám Olomouc City patří podle Nevšímala mimo jiné i to, že jde o poměrně novou nemovitost nacházející se navíc v dobré lokalitě – na okraji Olomouce u významné rychlostní komunikace směřující do Hradce Králové.

Dosud největší dražbu tohoto typu v Česku realizoval rovněž Naxos, jenž v roce 2010 zpeněžil obří tovární komplex v Brandýse nad Labem za 340 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám