Hlavní obsah

Italská ekonomika se dále propadá, problémem je slabá poptávka

– Řím

Hrubý domácí produkt Itálie se v prvním čtvrtletí po zpřesnění dat meziročně snížil o 1,4 procenta. Oznámil to tamní statistický úřad, který v předběžné zprávě hovořil o poklesu 1,3 procenta. Na pokles výkonu má vliv hlavně slabá domácí poptávka. Proti předchozím třem měsícům ekonomika zaznamenala propad o 0,8 procenta.

Foto: Reuters

Italský premiér Mario Monti

Článek

Italská ekonomika tak prozatím zůstává v recesi. Ta se definuje jako stav, kdy dvě čtvrtletí po sobě, kdy klesá HDP. Propad o 0,8 procenta za první letošní čtvrtletí je už třetím čtvrtletním propadem v řadě a nejhlubším propadem od prvního čtvrtletí 2009.

Podrobnosti ke statistice ukázaly, že klesaly všechny hlavní komponenty HDP s výjimkou vládních výdajů. Domácí poptávka od čtvrtletního růstu ubrala 1,2 procentního bodu, zatímco čistý export měl pozitivní vliv ve výši 0,9 bodu. Je to ale hlavně zásluha klesajícího dovozu, jehož objem se snížil výrazněji než objem vývozu.

Itálie za posledních pět let vykazuje nejslabší hospodářský růst z celé eurozóny. Aktuální prognózy přitom naznačují, že bude za ostatními členy eurozóny v růstu zaostávat i v letošním a příštím roce. Německá ekonomika v prvním čtvrtletí vykázala růst o 0,5 procenta, Francie byla na nule.

Reklama

Výběr článků

Načítám