„Přílišné teplo“ bylo například v Lednici na jižní Moravě, kde byly různé druhy klobás nabízeny při teplotě mezi 12 až 25 °C. Také u sýrů inspektoři zjistili nadměrnou skladovací teplotu. Například v Hodoníně se na trzích prodávaly nebalené sýry nad 11 °C, navíc bez dokladů o původu.

A to je další problém – povinné doklady. Na farmářském trhu v Lounech v Ústeckém kraji nepředložil prodejce doklady o původu ke 120 kg různých masných výrobků. Podobně v Hodoníně na jižní Moravě prodejce nedoložil původ 630 vajec, 5 kg sýrové rolády z Polska a 10 kg drůbežího a králičího masa.

„U jedné zpracovatelské firmy v Mikulově nebyly na etiketě údaje o třídě drůbežího masa ani o zemi původu u 3583 kg hluboce zmrazených kuřecích prsních řízků,“ sdělil Duben. Ve Zlínském kraji v Želechovicích nařídila krajská veterinární správa kvůli nedostatečnému označení a absenci identifikace vrátit zpět dodavateli do Polska 170 kg krůtích stehen, polévkové směsi, kuřecích jater a kuřecích žaludků.

Problém i s prošlým datem

Pokud jde o prodej „prošlých“ výrobků, ani zde inspektoři nevyšli naprázdno. Zhruba 35 kg různých tepelně opracovaných masných výrobků s prošlým datem minimální trvanlivosti zjistili ve výrobně v Praze, v Královéhradeckém kraji pak téměř 6 kg klobás.

„Ve všech případech byly podniknuty následující kroky: zahájeno správní řízení o uložení pokuty, vydání zákazu uvádění do oběhu, vyřazení z prodeje, popřípadě ukončení prodeje a také vrácení zpět dodavateli,“ doplnil Duben.