Hlavní obsah

Kvůli chybám při těžbě ropných lagun v Ostravě zaplatí Geosan 5,5 miliónu

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Ministerstvo životního prostředí jako odvolací orgán potvrdilo společnosti Geosan Group pokutu ve výši 5,5 miliónu korun. Tu musí firma zaplatit do 30 dnů kvůli chybám při sanaci ropných kalů po bývalé chemičce Ostramo v Ostravě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Způsoba sanace ropných lagun místní pobouřil.

Článek

"Geosan Group totiž porušil integrované povolení. Nestopl práce na zavápňování lagun ve chvíli, kdy do ovzduší uniklo nadměrné množství oxidu siřičitého, a byly tak překročeny zákonné limity. Proti tomuto našemu rozhodnutí již není možné odvolání," sdělil Právu mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík s tím, že pokutu ve výši 6 miliónů Geosanu udělila letos v únoru Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a firma se proti ní odvolala.

"Pokuty ale společnost od ČIŽP dostala dvě. I proti té druhé ve výši 500 tisíc korun se firma odvolala. Tuto pokutu ministerstvo ale zrušilo a věc vrátilo k opětovnému přezkoumání ČIŽP," upřesnil Vitík.

Tato půlmiliónová pokuta se týká toho, že Geosan Group neohlásil Moravskoslezského kraji změny ve změně svého provozu, konkrétně v tom, že firma navýšila denní kapacitu zařízení. Podle Vitíka ministerstvo dospělo k tomu, že pokuta nemůže být uložena proto, že tento delikt nebyl jednoznačně prokázán a kvalifikován. "Je to spíše technické pochybení, nicméně věc musí být znovu na ČIŽP projednána," shrnul mluvčí.

Nejvyšší pokuta v historii Ostravska

Podle ČIŽP se jedná o nejvyšší pokutu, kterou oblastní inspektorát v Ostravě v oblasti integrované prevence vůbec kdy uložil. Inspekce vloni na podzim obdržela spoustu stížností od obyvatel Ostravy bydlících poblíž ropných lagun. "Lidé se na inspekci obraceli se stížnostmi na nesnesitelný zápach, který u některých vyvolal dokonce zhoršení jejich zdravotního stavu. Dýchali totiž více dráždivých látek," uvedla před nedávnem mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová.

Kromě stížností na ČIŽP bylo kvůli sanaci ostravských lagun podáno i trestní oznámení na neznámého pachatele. Podal je městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Podle vedení centrálního ostravského obvodu se totiž likvidátor kalů dopustil obecného ohrožení. Moravskoslezský kraj navíc po úniku oxidu siřičitého do ovzduší zpřísnil podmínky integrovaného povolení.

Likvidaci ropných kalů provádí v Ostravě pro státní podnik Diamo sdružení firem pod názvem Čistá Ostrava. Společnost Geosan Group je vedoucí společností. Mluvčí firmy Lubomír Zabavík Právu slíbil zaslat vyjádření k potvrzené pokutě.

Reklama

Výběr článků

Načítám