Hlavní obsah

Ruzyňské letiště se přejmenuje na Václav Havel Airport Prague

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na základě usnesení vlády dojde k přejmenování mezinárodního civilního letiště v pražské Ruzyni na Letiště Václava Havla Praha. Jako anglický ekvivalent byl vybrán název Václav Havel Airport Prague. Slavnostní akt se uskuteční 5. října, kdy se Václav Havel narodil. Uvedla to mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Foto: Profimedia.cz

Pražské letiště Ruzyně

Článek

Anglický název byl konzultovaný s  jazykovými experty a má se podle Krejčí využívat primárně s ohledem na mezinárodní charakter letiště. „V angličtině bude například označení budov,“ sdělila mluvčí.

Český název, který potvrdili odborníci z Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, se bude používat ve vztahu k tuzemské veřejnosti, a to například v textech o letišti, tiskových zprávách, hlášeních na letišti i v dopravních prostředcích.

Letiště Praha v současné době připravuje konkrétní aktivity související s přejmenováním letiště. Podle Krejčí jde například o vhodné doplnění současného loga, dále pak o přípravu změny označení budov, tištěných materiálů nebo hlášení.

„Koncept spojení jména Václava Havla s mezinárodním letištěm v Praze Ruzyni jsme projednali s paní Dagmar Havlovou, zástupci ministerstva dopravy i iniciátorem přejmenování letiště Fero Feničem,“ uvedl ředitel společnosti Letiště Praha Jiří Pos. Potěšilo ho, že společné představy o této změně našli společné porozumění.

Přejmenování kvitoval například i ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM), podle něhož jde o výraz uznání osobnosti Václava Havla pro Českou republiku a jeho odkazu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám