Hlavní obsah

Obviněný makléř Karviel se pokusí přesvědčit soud o své nevině

Paříž

Jérômem Kervielem, bývalý makléř francouzské banky Société Générale, se bude od pondělí snažit i se svým obhájcem přesvědčit odvolací soud v Paříži o své nevině. Kerviel byl v říjnu 2010 odsouzen k nepodmíněnému trestu za svou roli v jednom z největších obchodních podvodů v historii a k plné náhradě ztráty vyčíslené na 4,9 miliardy eur (asi 126,3 miliardy korun).

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Bývalý bankéř Société Générale Jérôme Kerviel

Článek

Centrem zájmu se však stane zřejmě i skutečnost, zda soud opět očistí banku od jakékoli zodpovědnosti za Kervielovy obchody.

Pětatřicetiletého Kerviela uznal pařížský soud vinným z toho, že zneužil důvěru, padělal dokumenty a nelegálně vstupoval do počítačů. Vedle tří let vězení mu nařídil splatit celou výši škody. To vyvolalo u laické i odborné veřejnosti údiv a banka po výzvě vlády sdělila, že sumu patrně vymáhat nebude.

Platí prý za všechny

Société Générale, která prostřednictvím Komerční banky působí i v České republice, byla při procesu zcela zbavena odpovědnosti za ztrátu. Kerviel zakládal svou obhajobu na tvrzení, že jeho nadřízení o jeho riskantních finančních operacích věděli, a dokonce ho v nich povzbuzovali. Strůjce nelegálních obchodů se po rozsudku označil za obětního beránka, který „platí za všechny“. Později napsal knihu a stal se svého druhu lidovým hrdinou.

Případ vypukl v roce 2008 poté, co banka oznámila, že Kerviel využil znalosti jejího bezpečnostního systému a provedl řadu neautorizovaných finančních transakcí. Kerviel byl okamžitě propuštěn a od té doby tvrdí, že jeho nadřízení o jeho rizikových transakcích věděli a tolerovali je. Tuto teorii rozvinul také ve svých pamětech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám