Hlavní obsah

V USA vzniklo málo nových míst a stoupla nezaměstnanost

– Washington

V americké ekonomice vzniklo v květnu pouze 69 000 pracovních míst, což bylo nejméně od loňského května a mnohem méně, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti stoupla na 8,2 procenta z dubnových 8,1 procenta v předchozím měsíci. Informoval o tom server BBC s odkazem na údaje zveřejněné americkým ministerstvem práce.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zpráva podle ekonomů naznačuje, že oživení největší světové ekonomiky se zadrhává. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že v květnu vznikne 150 000 pracovních míst.

Ministerstvo současně revidovalo směrem dolů údaje za předchozí dva měsíce o celkem 49 000 míst. Za poslední dva měsíce tak vzniklo v průměru 73 000 míst měsíčně, což je zhruba třetina ve srovnání s průměrem za první čtvrtletí.

Počet lidí, kteří jsou bez práce déle než 27 týdnů, což je klasifikováno jako dlouhodobá nezaměstnanost, vzrostl v květnu na 5,4 miliónu oproti dubnové hodnotě 5,1 miliónu. Na tuto skupinu připadá 42,8 procenta celkově nezaměstnaných.

Slabý růst nových pracovních míst může ohrozit opětovné zvolení prezidenta Baracka Obamy do funkce. Republikánský kandidát Mitt Romney si z ekonomiky učinil hlavní téma své kampaně, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám