Hlavní obsah

Podmínky v českém průmyslu se propadly na nejnižší úroveň za skoro tři roky

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v květnu opět zhoršily. Index nákupních manažerů (PMI) totiž poklesl na 47,6 bodu z dubnových 49,7 bodu, což je nejnižší úroveň od srpna 2009. Informovala o tom společnost Markit Economics. Předělem mezi růstem a poklesem aktivity je hranice 50 bodů.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokles byl výraznější, než očekával trh,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank. Pod pokles se podepsal především nižší objem nových zakázek, který klesl nejrychlejším tempem za téměř tři roky a vedl k propouštění a stagnaci výroby. Objem nových exportních zakázek zaznamenal pokles již po sedmý měsíc po sobě, a to nejrychlejším tempem od července 2009.

„Dnešní čísla potvrzují, že český průmysl před sebou má spíše těžké časy a po březnovém poklesu průmyslové výroby se ani v dalších měsících nedá čekat zlepšení,“ je přesvědčen analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin s tím, že ke slabé domácí dodávce se přidává i slábnoucí zahraniční poptávka, která přináší pokles exportních zakázek.

„Vývoj českého PMI je v souladu s vývojem jeho německého protějšku, který v květnu nečekaně poklesl na 45 bodů, což je nejnižší hodnota od června 2009,“ připomněl Franče s tím, že tento fakt jasně ukazuje na recesi německé ekonomiky. Podle Šimka poslední vývoj v eurozóně příliš naděje na další měsíce nepřináší. „Eurozóna se zřejmě v dalších měsících bude dál potácet v problémech, což dopadne i na český průmysl,“ uvedl Šimek.

Podle Frančeho bude dost záležet na tom, zda se Řecko udrží v eurozóně. „V naší prognóze růstu hrubého domácího produktu v tomto roce nadále počítáme s poklesem české ekonomiky o 0,2 procenta. Pro příští rok očekáváme růst o jedno procento, pokud Řecko zůstane v eurozóně, respektive pokles o 0,2 procenta, pokud z ní vystoupí,“ nastínil Franče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám