Článek
Kontroloři objevili mj. 1,5 kg prošlého šunkového točeného salámu v Hranicích u Aše, 780 sklenic prošlých zavináčů na severní Moravě nebo téměř čtyři kilogramy prošlých balíčků s kuřecími játry a srdci v Hradci nad Moravicí. "Ty navíc posléze prodejce zmrazil a prodával jako zmrazené," sdělil Duben.
V Břeclavi se zase prodávalo 27 balení sádla po 600 gramech při teplotě 20 °C, přičemž výrobcem stanovená teplota byla 5 °C. Jižní Moravy se také týkal prodej pařených sýrů při teplotě přes 21 °C, přestože správně se měla teplota pohybovat mezi 4 až 8 °C.
Na farmářských trzích v Praze byly podle Dubna taktéž zjištěny problémy s prodejní teplotou u 15 kg špekáčků, šesti kilogramů šunkové tlačenky, 26 kg zabijačkové tlačenky a 6 kg sekané, když zaznamenané teploty se pohybovaly od 10 do 32 °C.
"Ve Středočeském kraji v Netvořicích u jednoho výrobce libových párků byla prokázána listerie, v Olomouckém kraji v Mohelnici u jednoho výrobce zase salmonela v drůbežím polotovaru marinovaná kuřecí křídla," informoval Duben s tím, že v obou případech byl nařízen zákaz uvádění zboží do oběhu a nařízena sanitace výrobního zařízení.
V Plzeňském kraji veterinární inspektoři prokázali téměř o 20 procent více tuku v 90 kg chodské pomazánky, než bylo deklarováno.
"Ve všech uvedených případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a dotyčné subjekty musejí počítat s následnými kontrolami," dodal mluvčí.