Hlavní obsah

Metrostav čelí insolvenčnímu řízení

Praha

Stavební kolos Metrostav čelí insolvenčnímu řízení, které vyhlásil městský soud v Praze. Návrh podala společnost Alu Progres, které tato přední tuzemská stavební firma údajně dluží za stavební dodávky již více než tři měsíce po lhůtě splatnosti 1,4 miliónu korun. Metrostav považuje insolvenční návrh za neopodstatněný a šikanózní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jde o klasické zneužití insolvenčního zákona pro řešení obchodních sporů, kdy navrhovatelem je firma, která řádně neplnila své závazky dle uzavřených smluv. Metrostav tento neoprávněný návrh odmítá a zváží i návazné právní kroky vůči navrhovateli,“ sdělil mluvčí Metrostavu František Polák.

Metrostav je podle něj finančně zdravá společnost, jejíž zůstatky na bankovních účtech dlouhodobě přesahují několik miliard korun.

Uvedená pohledávka údajně vznikla při výstavbě kancelářského centra a bytů v Praze na Pankráci, kam Alu Progres dodávala například hliníková okna, dveře, skleněné stěny a žaluzie, stojí v insolvenčním návrhu.

Metrostav je prý také v prodlení s platbou za podobné dodávky pro stavbu luxusních bytů v Praze na Kajetánce. Za tuto zakázku údajně firmě Alu Progres dluží 640 000 korun. Insolvenční navrhovatel zároveň tvrdí, že Metrostav dluží ještě elektromontážní firmě Lumen z Českých Budějovic 26,2 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám