Hlavní obsah

Chcete podnikat? Rizikové oblasti jsou doprava nebo stavebnictví

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V letošním prvním čtvrtletí skončilo v insolvenci v přepočtu na 10 000 podnikatelských subjektů celkem 489 firem. Jde o druhou nejvyšší hodnotu od poloviny roku 2008. Za poslední čtyři roky nejvíce společností zkrachovalo v přepočtu na 10 000 firem ve druhém kvartálu 2009.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejpostiženějšími oblastmi podnikání jsou dlouhodobě doprava, stavebnictví a zpracovatelský průmysl. Vyplývá to ze statistik bankrotů zveřejněných poradenskou společností Dun & Bradstreet (D).

„Za důvody vysokého počtu krachů v oblasti dopravy, stavebnictví a zpracovatelského průmyslu lze považovat vysokou náročnost na zdroje financování, které plynou z potřeby disponovat dlouhodobým majetkem, jenž je nezbytný k provozním aktivitám podniků v těchto oblastech podnikání,“ komentovala výsledky ředitelka D Alena Seoud.

Podle Seoud je dalším významným zdrojem nadprůměrného počtu insolvencí velmi konkurenční prostředí a značná nejistota ohledně budoucího ekonomického vývoje. „Navíc důsledky ekonomické krize jsou v těchto oborech stále patrné zejména v objemu zakázek, ale bohužel i době splatnosti pohledávek,“ připomněla Seoud.

Pokud jde například o ubytování, to je silně spjato s cestovním ruchem, který v posledních letech vykazuje značný pokles, což je opět důsledkem ekonomické krize, sdělila Seoud.

Nejlépe si tak podle statistik vede vzdělávání, zdravotnictví, kulturní a rekreační činnosti, služby a utility.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám