Hlavní obsah

V Řecku je třeba připravit se úplně na vše, tvrdí evropské firmy

Novinky, pit

Šéfové velkých evropských firem se shodují, že v souvislosti se zhoršující se dluhovou krizí v Řecku je třeba připravit se úplně na vše, dokonce i na vypuknutí sociálních nepokojů a naprosté zhroucení finančního systému. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Řecké drachmy

Článek

Britský prodejce elektroniky Dixons Retail, který v ČR provozuje maloobchodní řetězec Electroworld, se v posledních týdnech snaží zvýšit zabezpečení téměř stovky svých prodejen po celém Řecku v souvislosti s možnými nepokoji tamních obyvatel. Jeho šéf Sebastian James říká, že to může sice vypadat jako sýčkování, ale i tak je dobré se řádně připravit.

Společnost posílá každý den navečer částku vybranou na tržbách raději mimo Řecko na účty v zahraničních bankách. Ve vzduchu visí otazník v souvislosti s přechodem na drachmy, pokud krizí drcená jihoevropská země vystoupí ze 17členné eurozóny.

Podle Jamese jeho společnost počítá s uzavřením až 69 svých a 29 koncesovaných obchodů, pokud by občanské nepokoje nabraly na síle. Stejně tak má plány i na přechod k drachmě. Řecko tvoří něco málo přes tři procenta ročních prodejů společnosti.

Podobně i největší světový výrobce lihovin Diageo na současnou situaci v Řecku zareagoval tím, že osekal marketingové výdaje, snížil zásoby a zastavil dodávky do některých menších podniků. Jeho prodeje se totiž propadly během posledních tří let o zhruba polovinu a pokles stále pokračuje.

Pojištění proti návratu k drachmě

Stejně je na tom například i luxusní automobilka BMW, které rovněž výrazně poklesly prodeje. Největší evropská cestovní kancelář TUI se už v loňském roce začala pojišťovat u řeckých hoteliérů proti případnému návratu k drachmě.

Počítá totiž s tím, že po znovuzavedení drachmy může měna ztratit až 60 procent své hodnoty, a chce si pojistit, že pohledávky budou propláceny podle počátečního kurzu ještě před potenciálním poklesem hodnoty nové drachmy.

Britská tiskárna cenin De La Rue je podle některých informací už připravena začít tisknout drachmy, pokud Řecko opustí eurozónu. Dokonce se objevily spekulace, že už jsou vytištěné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám