Hlavní obsah

Fico hrozí bankám, že budou muset služby poskytovat za euro měsíčně

Právo, ČTK, ivi

Pokud budou slovenské banky nadále zvyšovat poplatky klientům, slovenská vláda chce nařídit bankám zavedení balíčku základních služeb za jedno euro pro všechny občany. Uvedl to slovenský premiér Robert Fico na tiskové konferenci po jednání s představiteli bank. Na účet za symbolické euro bude mít zatím nárok 250 tisíc Slováků s nejnižšími příjmy.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Vládou určený balík bankovních služeb má ochránit klienty před případným zvyšováním poplatků. Vícero komerčních peněžních ústavů letos už zvýšilo nebo ohlásilo zdražení některých služeb. V ceně základního balíku služeb bude zřízení i vedení účtu, jistý počet transakcí, jakož i poskytnutí platební karty. Určen je zatím pro lidi s příjem nepřesahujícím minimální mzdu, v současnosti 327,20 eura (8 315 Kč).

Předseda slovenské vlády představitelům bank potvrdil, že v roce 2012 vláda zavede mimořádný bankovní odvod ve výši 50 miliónů eur (1,2 miliardy Kč). Komerční banky na Slovensku loni zvýšily čistý zisk o třetinu na 671 miliónů eur (17 miliard Kč).

„Slovenské banky mají rekordní zisky. Proto považují za správné, morální a etické, aby se banky zúčastňovaly na ozdravování veřejných financí,“ konstatoval Fico. Slovenský premiér připustil, že slovenské banky tímto rozhodnutím nejsou nadšeny.

Konsolidace veřejných financí má podle Fica tři pilíře. „Prvním pilířem je větší solidarita bohatých a silných ke slabším. Druhým pilířem je boj proti daňovým únikům a třetím je efektivní státní správa,“ dodal Fico.

Reklama

Související témata:

Související články

Fico chce mimořádné odvody pro banky

Slovensko chce získat z mimořádných odvodů bank a dalších společností podléhajících regulaci v letošním a příštím roce 375 miliónů eur (asi 9,5 miliardy...

Výběr článků

Načítám