Hlavní obsah

Španělským maloobchodníkům se v dubnu rekordně propadly tržby

Novinky, pit
Madrid

Španělské maloobchodní tržby v dubnu poklesly meziročně o 9,8 procenta, což představuje největší propad od roku 2003, co tamní statistický úřad tyto údaje shromažďuje. Informoval o tom server BBC.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

Pokles byl mnohem výraznější, než se všeobecně očekávalo. Za březen činil propad po zpřesnění dat 3,8 procenta. Maloobchodní tržby zaznamenaly pokles už 22. měsíc v řadě.

Španělskou ekonomiku jakožto čtvrtou největší v eurozóně sužuje obří nezaměstnanost, která šplhá k 25 procentům. Země navíc čelí realitní a bankovní krizi a vysokým rozpočtovým deficitům.

V pondělí španělský premiér Mariano Rajoy odmítl požádat Evropskou unii (EU) o pomoc v boji s bankovní krizí a odmítl srovnání s Řeckem, Irskem a Portugalskem, které už mezinárodní finanční podporu musely přijmout. Španělsko totiž podle něj ještě stále neztratilo přístup na kapitálové trhy.

"V pondělí ale výnos desetiletého vládního dluhopisu překonal hranici 6,5 procenta, přičemž riziková prémie, jež musí platit španělský stát, již dosáhla úrovní, při kterých Irsko a Portugalsko žádalo Mezinárodní měnový fond (MMF) s EU o záchranné úvěry," připomněl analytik Jan Čermák z ČSOB.

Podle Čermáka by Španělsko nemělo případnou žádost o pomoc odkládat, tím spíše, že MMF i záchranné fondy již nyní disponují prostředky i na pomoc takto veliké ekonomice.

Reklama

Výběr článků

Načítám