Hlavní obsah

Výroba elektromobilů ve světě vzroste do pěti let desetinásobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Automobilky po celém světě loni vyrobily přes 90 000 vozidel na elektrický pohon. Podle aktuálních odhadů společnosti PwC by se do roku 2016 měla světová produkce elektromobilů zvýšit na více než 950 000 vozidel ročně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Volant a přístrojová deska elektromobilu

Článek

„Již v příštím roce překročí světová produkce elektromobilů hranici půl miliónu vyrobených kusů. Elektromobily jsou jednou z možností, na kterou se výrobci automobilů zaměřují ve snaze o splnění stále přísnějších emisních limitů,“ uvedl Jiří Zouhar z PwC Česká republika.

Podle Zouhara výraznějšímu rozvoji tohoto pohonu stále brání pomalu se rozšiřující infrastruktura a relativně krátká výdrž baterií.

Jak dále vyplynulo z odhadů PwC, výroba automobilů s motory s objemem nad čtyři litry klesne během následujících pěti let o 14 procent, produkce tří až čtyřlitrových aut bude stagnovat. A to v období, kdy celková globální produkce automobilů se za následujících pět let zvýší o třetinu.

„Stále přísnější ekologické limity, rostoucí ceny benzínu a ekologičtější cítění zákazníků mění zažitá pravidla v automobilovém průmyslu. Automobilky tak řeší nejen to, jak poskytnout zákazníkovi nejlepší požitek z jízdy, ale musí mu dát jistotu, že se svým autem nezůstane před branami města s ekologickými limity,“ doplnil Zouhar.

Reklama

Výběr článků

Načítám