Hlavní obsah

Švýcarsko se připravuje na možné zhroucení eura

Novinky, pit

Švýcarsko připravuje mimořádná opatření pro případ, že by došlo ke kolapsu eurozóny. Přesto neočekává, že by k tomuto scénáři mělo dojít. Informoval o tom na svých internetových stránkách deník International Business Times s odkazem na slova šéfa tamní centrální banky (SNB) Thomase Jordana.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Musíme být připraveni na možnost, že se zhroutí měnová unie, i když to neočekávám,“ nechal se slyšet Jordan. Ten ostatně předpovídal krizi eurozóny už ve své disertační práci z roku 1994.

Skupina ustavená švýcarskou vládou má zvážit jednotlivé scénáře v případě pádu eura a má se rovněž zaměřit na ochranu švýcarského franku, který během dluhové krize v eurozóně prudce zesílil jakožto bezpečný „přístav“ pro mnohé investory.

„Jedním z opatření bude kapitálová kontroly, jinými slovy opatření, které přímo ovlivní tok kapitálu do Švýcarska,“ sdělil Jordan bez dalších podrobností. Jordan už minulý měsíc odmítl plány týkající se záporných úroků na zahraniční vklady, čímž se v 70. letech minulého století také oslaboval příliš silný frank.

Příliš silný frank škodí

Počátkem loňského září zavedla SNB strop kurzu franku a eura na 1,20 CHF/EUR, aby zastavila prudké posilování švýcarské měny. Frank je však ještě o 30 procent silnější v porovnáním s dobou před finanční krizí, čímž poškozuje exportéry a oblast cestovního ruchu.

„I v nejtěžších podmínkách budeme do budoucna prosazovat kurzový strop, a to i za velmi nepříznivých okolností,“ řekl Jordan s tím, že SNB zaznamenala v poslední době značný tlak na frank v souvislosti s tím, jak se zhoršila krize v eurozóně.

„Pro mnoho společností je situace velmi obtížná, ale nemůžeme jen tak libovolně manipulovat naší měnou,“ uvedl Jordan na dotaz, proč centrální banka neoslabí frank ještě výrazněji. Podle Jordana švýcarská ekonomika letos poroste o zhruba jedno procento a nejsou zatím patrná jakákoli deflační či inflační rizika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám