Hlavní obsah

Řekové jsou mistry daňových úniků, Lagardeová má pravdu, píše Le Figaro

– Paříž
Novinky, fia

Francouzský konzervativní list Le Figaro se ve svém pondělním komentáři zastal generální ředitelky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeové, na jejíž hlavu se snesla kritika poté, co v interview naznačila, že by Řekové měli začít platit daně. Na šéfku MMF okamžitě vystartovali nejen uražení Řekové, ale i francouzská vláda, která její výrok označila za nevhodný. Podle komentátora Le Figaro ale jen jasně formulovala pravdivý stav věcí.

Foto: Oli Scarff, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

„Christine Lagardeová řekla pravdu. Řekové jsou mistry daňových úniků a šedé ekonomiky a mají velmi povrchní pohled na stát a kolektivní solidaritu,“ píše Le Figaro s tím, že tyto praktiky existují od založení moderního Řecka v 19. století.

„Pokud chce Řecko zůstat v EU, musí se reformovat od základů. Byl by to nebezpečný precedens, pokud by Evropa nechala Řecko ve štychu. Sama Evropa by to přežila, naopak už to není tak jisté,“ píše francouzský list.

Většina Řeků si podle komentáře chce euro udržet, takže by je úsporná opatření měla děsit méně než vystoupení z eurozóny. „To je poselství, kterého by se jim mělo náležitou formulací dostat,“ uzavírá Le Fiagro.

Šéfka MMF: Pomoc potřebují děti v Africe, ne Řekové

Lagardeová minulý týden v rozhovoru pro britský deník The Guardian prohlásila, že se strachuje mnohem více o osud chudých dětí v subsaharské Africe než o Řeky, kteří by se měli soustředit na to, aby začali platit daně.

„Myslím víc na malé děti z vesničky v Nigérii, kterým se dostává výuky dvě hodiny denně, tři se při tom tísní na dvou židlích, ale prahnou po vzdělání. Ty mi leží na srdci neustále. Protože se domnívám, že potřebují pomoc víc než lidé v Aténách,“ prohlásila v kritizovaném interview Lagardeová.

„Pokud jde o Atény, myslím také na všechny ty lidi, kteří se neustále snaží vyhnout se placení daní,“ přidala Lagardeová výbušnou větu a svěřila se i s tím, že přemýšlí rovným dílem nad Řeky, kterým se nedostává veřejných služeb, jako nad těmi, kteří neplatí daně. „Myslím, že by si měli pomáhat navzájem. A to placením daní,“ řekla.

Za svůj názor to schytala od Řeků i od Francouzů

Francouzka Lagardeová se dočkala značně kritické odezvy, a to jak ze strany řeckých politiků, tak od francouzské vlády.

„Nikdo nesmí ponižovat řecký lid během krize. Říkám to zejména na adresu paní Lagardeové, která svým postojem urazila řecký národ,“ nechal se slyšet šéf řeckého socialistického uskupení PASOK. „Řečtí pracující své daně platí, a jsou to daně neúnosné,“ reagoval lídr levicové strany Syriza Alexis Tsipras.

Mluvčí francouzské vlády Najat Vallaudová-Belkacemová uvedla, že šéfka MMF ani nikdo jiný nemá co dávat Řekům nějaké lekce. „Její postoj považuji za zjednodušující a stereotypizující,“ řekla v rozhovoru pro televizi Canal +.

Výroku, který vzbudil v Řecku podrážděnou reakci, se v minulosti dopustil také český prezident Václav Klaus. Vloni na konci srpna v rozhovoru pro Právo prohlásil, že Řekové mají právo se rozhodnout místo práce sedět ve stínu cypřišů a popíjet ouzo, ale nemohou pak pomýšlet na měnovou unii s Německem. Tehdejší řecký premiér Jorgos Papandreu reagoval velmi rozhořčeně a Klause označil za populistického antievropana. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Šéfka MMF chce pro Řecko půjčku 28 miliard

Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová v sobotu navrhla, aby fond pomohl Řecku půjčkou ve výši 28 miliard eur (689 miliard...

Výběr článků

Načítám