Hlavní obsah

Cena za vystoupení Řecka z eurozóny by přesáhla bilión eur

Novinky, pit

Pokud by Řecko vystoupilo ze 17členné eurozóny, náklady spojené s touto událostí by přesáhly jeden bilión eur (přes 25 biliónů korun). Informovala o tom agentura Bloomberg s odkazem na odhady Institutu pro mezinárodní finance (IIF).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ti, kdo si myslí, že Evropa a celá globální ekonomika jsou připravené na řecké opuštění eurozóny, by se měli zamyslet znovu,“ uvedl šéf institutu sídlícího ve Washingtonu Charles Dallara.

Dallara připomněl stav týkající se Evropské centrální banky (ECB), jejíž objem finančních prostředků v Řecku je dvakrát větší, než činí její základní kapitál. V případě bankrotu Řecka by tak ECB nedokázala stabilizovat finanční sektor eurozóny.

„ECB bude insolventní, pokud Řecko opustí euro,“ domnívá se Dallara s tím, že Evropa bude muset v první řadě rekapitalizovat svou centrální banku.

Vrcholní činitelé Evropské unie na jednu stranu prohlašují, že není v jejich zájmu, aby Řecko vystoupilo z eurozóny, na druhou stranu se však touto variantou poměrně intenzivně zabývají. Podle analytičky Elgy Bartschové z banky Morgan Stanley existuje v současné době třetinová šance, že Řecko eurozónu opustí.

Uvidí se po volbách

Další vývoj by měly podstatnou měrou napovědět výsledky řeckých parlamentních voleb, které se uskuteční 17. června. „Řecké předvolební průzkumy ukazují, že pod strachem z euro-vyhazovu začíná extrémní levice ztrácet. Pět nových průzkumů ukazuje na vítězství stran hlavního proudu, podporujících spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), a dva jim dokonce připisují většinu v parlamentu,“ nastínil stav analytik Jan Bureš z ČSOB.

Riziko odchodu stále značné

Jak však jedním dechem Bureš dodal, předvolební průzkumy v Řecku jsou známé svojí nestabilitou a pravděpodobnost úplného vítězství stran hlavního proudu je malá. „I kdyby tyto strany v červnu vyhrály, budou podobně jako extrémní levice chtít změnu v dohodnuté cestovní mapě s MMF a EU,“ připomněl Bureš s tím, že takovou změnu zatím Berlín a řada dalších členských zemí eurozóny odmítá.

„Riziko neřízeného odchodu Řecka z eura je tak stále vysoké, stejně jako jeho ničivý potenciál,“ varuje analytik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám