Hlavní obsah

Inspekce vyrazila do obchodů, našla zplesnivělé maso a prošlé saláty

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v minulých dnech navštívili několik provozoven, které prodávají potraviny. Výsledek šetření opět ukázal, že se spotřebitel musí mít při nakupování potravin na pozoru.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Turistický salám z českobudějovického Teska byl plesnivý.

Článek

Nejzásadnějšího prohřešku se dopustila provozovna Tesco v Českých Budějovicích, kde inspektoři našli balení turistického salámu, na jehož povrchu byla plíseň. "Povrch lepkavý, slizký, vůně nakyslá zapáchající po rozkladu," zhodnotila zpráva inspektorů prodávanou uzeninu, kterou označila za nevhodnou k lidské spotřebě.

Nevolnost místo chuti k jídlu vyvolal také nález inspektorů v prodejně Albert v Nejdku. Balení kuřecích stehenních řízků vykazovalo zápach typický pro kažení po rozkladu bílkovin. "Dále byla zjištěna netypická barva povrchu masa - bělavě šedý vzhled a slizký povrch," stojí ve zprávě SZPI.

Dalším a častým nedostatkem v českých obchodech s potravinami je klamavé prodlužování doby použitelnosti zboží. Namátková kontrola zjistila tento problém v prodejně Esso-Land v Sokolově, kde našla chlebíčkový salát v prodeji tři dny po datu spotřeby uvedeném výrobcem. Prošlý byl také zelný salát s křenem.

SZPI v poslední době podrobně informuje o pochybeních, kterých se prodejci potravinového zboží dopouštějí. Závažné problémy letos zjistila hlavně u prodlužování doby trvanlivosti některých výrobků a prodeje zplesnivělých a zdravotně závadných produktů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám