Hlavní obsah

Mužům i ženám za stejnou práci stejný plat, vyzývají europoslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský parlament chce, aby se platy žen a mužů za stejnou či srovnatelnou práci nelišily. Na plenárním zasedání ve Štrasburku proto europoslanci vyzvali Evropskou komisi, aby zlepšila potřebnou legislativu a aby i za cenu sankcí pro zaměstnavatele zabránila diskriminaci kvůli pohlaví. Průměrný rozdíl mužských a ženských platů v EU činí 16,4 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po téměř čtyřiceti letech zjevně neúčinné legislativy učinily členské státy jen malé změny národních zákonů směřující k odstranění rozdílů v odměňování mužů a žen. Sankce vůči zaměstnavatelům se neuplatňují vůbec,“ prohlásila Edit Bauerová z parlamentní frakce Evropské lidové strany.

S Bauerovou, která byla zpravodajkou schváleného dokumentu, souhlasila během debaty předcházející hlasování řada poslanců. Někteří ale zdůraznili, že ačkoli návrh podporují, nelíbí se jim skutečnost, že by případné postihy měla na starosti Evropská komise. Sankce by podle nich měly být ukládány na úrovni členských států.

Největší rozdíly jsou i v Česku

Podle posledního Eurobarometru, průzkumu veřejného mínění v zemích sedmadvacítky, nepovažuje nerovnosti mezi pohlavími za vážný problém 71 procent Čechů, což je stejný podíl respondentů jako v Dánsku a v Estonsku. Z dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) přitom vyplývá, že rozdíly v odměňování žen a mužů jsou největší v Rakousku, na Kypru, v České republice, v Německu a na Slovensku. Na opačném konci žebříčku pak stojí Belgie, Itálie, Malta a Slovinsko.

Narovnávání rozdílů mezi mužskými a ženskými platy je podle poslanců nesmírně pomalé a v některých státech se dokonce rozdíly ještě prohlubují. Jako příčiny této situace uvádí schválený text podceňování práce žen a diskriminující stereotypy.

Reklama

Výběr článků

Načítám