Hlavní obsah

Evropu čeká ve druhém kvartálu recese přes půl procenta, obchodování spí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská ekonomika je v krizi. Potvrzují to čísla, která jsou zveřejňována tento týden. V květnu se dostaly obchodní aktivity na nejnižší úroveň za poslední tři roky. Ukazuje to index Markit, který sleduje nábor managerů ve výrobě a ve službách. Hodnota indexu 45,9 je nejnižší za 35 měsíců, uvedla BBC.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Škrty provázejí demonstrace a stávky.

Článek

Ekonom Markitu Chris Williamson řekl, že je to jasná indikace recese v druhém čtvrtletí: "Průzkum se shoduje, že hrubý domácí produkt klesne v druhém čtvrtletí v Evropě nejméně o půl procenta s tím, jak prudce rostoucí propad na periferiích infikuje jak Francii, tak Německo."

Činnost ve francouzských a německých továrnách klesla na nejnižší úroveň za poslední tři roky, tvrdí Markit.

„Čísla PMI na květen vypadají hrozivě a dávají jasné varování, že HDP v Evropě bude v druhém čtvrtletí klesat po prvním stagnačním,“ řekl Martin Van Vliet z banky ING.

Peter Dixon z německé Commerzbank říká: „Německá čísla jsou do jisté míry rozčarováním, čekali jsme větší schopnost udržet se na hladině.“

Další zpráva z Německa zas ukázala, že důvěra v ekonomiku v Německu klesá. Index obchodního klimatu, který se zjišťuje u 7000 řídících pracovníků, v květnu klesl na 106,9 bodu z dubnových 109,9.

Recese v Británii  je větší

Recese v Británii je navíc hlubší, než se odhadovalo, ukázala revidovaná čísla. Propad HDP v prvním kvartálu činí 0,3 procenta a ne 0,2, jak se uvádělo původně. Analytici ale zdůrazňují, že tak malý propad se dá označit za stagnaci.

Chabé výkony evropské ekonomiky a obavy z jejího dalšího propadu kvůli přetrvávající dluhové krizi Řecka odráží pokles eura vůči dolaru, euro je nyní za 1,25 dolaru, což je nejnižší hodnota za posledních 22 měsíců. [celá zpráva]

Rozhádaná osa Paříž - Berlín

Evropští vůdci se navíc ve středu nedokázali odhadnout, jak řešit krizi. Francouzský prezident Francoise Hollande trvá na vydání společných evropských dluhopisů, které by umožnily zemím potýkajícím se krizí, dostat se k penězům za výhodnějších úrokových sazeb, než když bondy vydávají samy. Německá kancléřka Angela Merkelová ale tomu tvrdě vzdoruje a nemíní to umožnit, dokud nenastane v Evropě větší rozpočtová disciplína. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám