Hlavní obsah

Nečas: Jestli zamrznou platby z evropských fondů, hrozí nárůst schodku

Brusel

Schodek letošního státního rozpočtu ČR by mohl v případě, že by Evropská unie zastavila České republice kvůli problémům s čerpáním všechny platby z unijních fondů, vystoupat až na šest procent hrubého domácího produktu (HDP). Po jednání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem to v Bruselu řekl český premiér Petr Nečas (ODS). Jeho kabinet by přitom chtěl deficit stlačit pod tři procenta HDP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kdyby skutečně v tom nejhorším scénáři byly zastaveny všechny platby, tak by deficit veřejných financí v České republice mohl skokově narůst až k šesti procentům hrubého domácího produktu, což by totálním způsobem destruovalo konsolidační strategii vlády,“ řekl Nečas.

Velké problémy, na které Brusel opakovaně Prahu upozornil, v minulých měsících provázely třeba operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost. Z něj by ČR měla získat až 53 miliard korun.

Reálně ale hrozí, že o značnou část by mohla přijít. Brusel pozastavil kvůli potížím týkajících se auditního a kontrolního systému zpětné proplácení peněz. To by ale v důsledku znamenalo to, že by peníze šly z českého rozpočtu, a negativně tak ovlivnily rozpočtový schodek.

Platby navíc komise pozastavila i u několika dalších fondů. U řady dalších zase ČR o proplácení teď nežádá, neboť by to mohlo být odmítnuto. Normálně tak v podstatě fungují jen dva z více než dvou desítek programů.

Reklama

Výběr článků

Načítám