Hlavní obsah

Výrobci počítačů Lenovo loni vzrostl zisk o tři čtvrtiny

Peking

Zisk čínského výrobce počítačů Lenovo v loňském fiskálním roce stoupl o 73 procent na 473 miliónů dolarů (asi 9,5 miliardy korun). Tržby se za rok do konce března zvýšily o 37 procent na 29,6 miliardy dolarů a dodávky počítačů na trh o 35 procent. Firmě, která je druhým největším výrobcem počítačů na světě, se podařilo zvýšit podíl na trhu na 12,9 procenta.

Foto: Novinky

Lenovo IdeaPad S100

Článek

Silný růst zaznamenala společnost navzdory ekonomickým problémům v Evropě a Severní Americe. Tržby na těchto trzích stouply ve čtvrtletí o 85 procent na 3,4 miliardy dolarů a na celkových příjmech firmy se podílely 45 procenty. V Číně se dodávky zvýšily o 22,7 procenta a tržby o 32 procent na 2,9 miliardy dolarů.

Firma dodala, že k růstu přispěl také společný podnik s firmou NEC v Japonsku a koupě německého výrobce multimediálních produktů a spotřební elektroniky Medion. Obě dohody Lenovo dokončilo v červenci.

Lenovo v roce 2010 vstoupilo také na trh mobilního internetu a vyrábí chytré telefony a tablety, kterými konkuruje firmám Apple, Samsung a HTC. Prodej přístrojů Lepad a Lephone však stále zaostává jak za zahraniční konkurencí, tak za výrobky čínských firem Huawei Technologies a ZTE, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám