Hlavní obsah

Polská firma neuspěla na stavbě dálnice, o pomoc prosí Boha

Varšava

Odboráři z polské stavební firmy Dolnoślaskie Surowce Skalne (DSS), která v minulosti v konsorciu s českou společností Bögl a Krýsl stavěla dálnici A2 mezi Varšavou a Lodží, se chtějí modlit za přežití svého podniku. V úterý na to upozornil portál gazeta.pl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Odboráři z organizace Solidarita a vedení DSS, která se už několik měsíců potýká se závažnými finančními problémy, zvou na modlitbu za "zvládnutí krize ve firmě" na středu a na čtvrtek do kostelů na dvou různých místech v Polsku.

Firma DSS společně s Bögl a Krýsl loni v létě dostala zakázku na dostavbu 20kilometrového dálničního úseku, ze kterého polské úřady vyhodily čínskou firmu Covec, která neplatila subdodavatelům. Kvůli finančním problémům ale DSS v březnu zakázku přenechala svému partnerovi z Česka a stala se jen dodavatelem materiálu. V dubnu soud poslal DSS do konkursu.

"V nejbližších týdnech padnou nejdůležitější rozhodnutí týkající se naší firmy, která se budou týkat její existence a další činnosti. V těch mimořádně těžkém čase se chceme společně modlit za zvládnutí krize a záchranu pracovních míst ve společnosti DSS," zvou odboráři a vedení DSS v prohlášení na internetové stránce firmy.

Věřitelé hrozí blokádami

Ivo Sochorek z Bögl a Krýsl podle portálu gazeta.pl řekl, že firma dělá vše pro to, aby byl dálniční úsek sjízdný před mistrovstvím Evropy ve fotbale, které začne 8. června. Problematická část bude součástí dálničního spojení mezi německou hranicí a Varšavou.

Firmy, kterým DSS dluží peníze, vyhrožují, že kvůli své situaci budou protestovat, například blokovat silnice. Ve středu s nimi bude znovu jednat polský ministr dopravy Slawomir Nowak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám