Hlavní obsah

Prodejci nabízeli přehřáté prošlé maso a sýry, odhalila inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Veterinární inspektoři v minulém týdnu rozhodně nezaháleli a jejich kontroly přinesly své „ovoce“ v podobě jednotlivých prohřešků ze strany obchodníků a prodejců. Značným problémem byly prošlé či přespříliš zahřáté potraviny, jak uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve Středočeském kraji zjistili inspektoři v obchodě v Černošicích 14 dní prošlé zhruba tři kilogramy polosuchého salámu a klobás. V Jihomoravském kraji se pak jednalo o přibližně kilogram játrového sýra, který měl více než týden po datu použitelnosti.

„Příliš přehřáté sýry“ o teplotě 25,5 °C zjistili inspektoři na farmářském trhu v Hranicích na Olomoucku. Skladovací teplota se měla totiž podle výrobce správně pohybovat mezi 2 až 5 °C (maximálně 18 °C). Tamtéž u jiného prodejce sýry vykazovaly teplotu 26,2 °C, zatímco výrobce deklaroval 4 až 8 °C. Navíc tento prodejce podle Dubna nepředložil doklad o původu zboží. A do třetice opět v Hranicích inspektoři objevili nebalené masné výrobky, které měly na pultu 26 °C a ve vitríně 18,2 °C, přičemž podle výrobce se měly uchovávat mezi 1 až 7 °C.

„Přehřáté“ sýry původem ze Slovenska nabízel prodejce i na farmářském trhu v Hostivicích ve středních Čechách. „Brynza vážená měla deklarováno na obale 8 °C, takže byla teplejší o více než 5 °C. A sýrová mísa proti uvedeným 6 °C měla více než o 16 °C,“ sdělil Duben.

„Skladování a nabízení k prodeji při vyšších teplotách než jak uvádí výrobce, to je závažným nedostatkem. Při vyšších teplotách se velmi snadno rozmnoží bakterie, které způsobují kažení výrobku a mohou být také příčinou onemocnění lidí,“ upozornil mluvčí.

A aby toho nebylo málo, tak v Pardubickém kraji inspektoři prokázali u 241 kilogramů myslivecké klobásy z Polska nedeklarované drůbeží strojně oddělené maso.

Reklama

Výběr článků

Načítám