Hlavní obsah

Eurozóna prý hrozila Řekům vyhozením, státníci to popírají

Ministři financí eurozóny na svém posledním zasedání minulý týden v Bruselu podle německého týdeníku Der Spiegel pohrozili Řecku vyhozením z eurozóny. Oficiálně představitelé zemí, které platí evropskou jednotnou měnou, tvrdí opak a vylučují, že by se Řekové mohli vrátit k národní měně drachmě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud bychom tajně hlasovali o udržení Řecka v eurozóně, drtivá většina by byla proti,“ měl varovat šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker svého řeckého kolegu Filippose Sachinidise. Juncker podle důvěryhodných zdrojů německého týdeníku řekl, že volby, které se uskuteční 17. června, jsou „poslední šancí“ Řecka. Pokud z voleb vzejde vláda, která se nepřihlásí k předchozím závazkům, tak je podle Junckera „po všem“.

Jednání šéfů státních pokladen bylo údajně velmi napjaté i kvůli ostré kritice ze strany Portugalců a Irů. Obě země prý velmi těžce nesou, že Řekové nejsou schopni dodržet dohodnutý úsporný program.

Irsko a Portugalsko, které rovněž čerpají mezinárodní finanční pomoc, totiž program navzdory všem problémům dodržují. Obavy z Řecka a jeho chování však tvrdě dopadají i na ně a investoři jim navzdory úsilí tamních vlád nevěří.

Konzervativci posilují, ale ani to stačit nemusí

Podle víkendového průzkumu začala v Řecku znovu posilovat konzervativní Nová demokracie, která získala dokonce těsný náskok na radikální levici (Syriza). „To pravděpodobně odráží rostoucí strach řady Řeků z chaosu spojeného s eventuálním euroexitem,“ domnívá se analytik Jan Bureš z ČSOB.

Syriza ale dál zůstává silná, a pokud obsadí ve volbách první místo, hlavní politické strany (Nová demokracie a Pasok) nebudou mít šanci sestavit vládu. „I když by ji ale sestavili, budou pravděpodobně chtít s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem mluvit o přepsání naordinovaných úsporných kroků,“ připomněl Bureš.

Reklama

Související články

Řekové vybírají peníze z bank jako o život

Obyvatelé Řecka si uvědomují stále reálnější možnost, že jejich zadlužená země vystoupí z eurozóny. Během jednoho dne, konkrétně v pondělí k 16:00, totiž...

Výběr článků

Načítám