Hlavní obsah

Česká ekonomika si stojí dobře, ocenil MMF

Mezinárodní měnový fond (MMF) ocenil ve své výroční zprávě věnované České republice stabilní pozici tuzemské ekonomiky. Je za ní prý zejména uvážlivá rozpočtová a přiměřená měnová politika. MMF rovněž doporučil urychlit reformy, které podporují ekonomický růst.

Foto: Petr Horník, Právo

Zády stojící premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

Za klíčové priority, které podpoří ekonomický růst, označil rozvoj infrastruktury, zvýšení flexibility trhu práce a posílení institucí a kvality správy.

Fond odhaduje Česku pro letošní rok nepatrný růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,1 procenta a v příštím roce čeká oživení výkonu na 2,1 procenta, což podpoří postupný návrat dynamiky do globální ekonomiky. Míra inflace by měla letos kvůli jednorázovému vlivu zvýšení daně z přidané hodnoty a růstu cen potravin a energie vzrůst na 3,5 procenta, v roce 2013 se ale vrátí na loňskou úroveň 1,9 procenta.

Vláda dělá pokroky v konsolidaci veřejných financí

MMF ocenil "značný pokrok" v konsolidaci veřejných financí a jasnou vůli vlády k zajištění jejich dlouhodobého zdraví. Konstatoval, že loni se jejich deficit snížil na 3,1 procenta HDP a státní dluh na konci roku zůstal na snadno zvládnutelné úrovni 41,2 procenta. To podle zprávy svědčí o silné fiskální pozici země.

Český finanční systém zůstal během globální finanční krize i ve vlnách dluhové krize v eurozóně odolný a vlna zvýšené averze k riziku se na českých trzích příliš negativně neprojevila. Výnosy státních dluhopisů se loni ve druhém pololetí poněkud zvýšily, zůstaly však výrazně pod maximy z roku 2009 a jsou příznivé ve srovnání se sousedními zeměmi i většinou eurozóny. Výnosy dlouhodobých vládních obligací zůstaly pod 4,5 procenta i v epizodě globální averze k riziku na podzim 2011 a letos klesly k 3,5 procenta, konstatoval MMF.

Reklama

Výběr článků

Načítám