Hlavní obsah

Ranní mráz způsobil moravským vinařům největší škody za deset let

Novinky, pit
Velké Bílovice

Páteční ranní mrazy způsobily největší škody na moravských vinohradech za posledních deset let. Zasaženy byly všechny vinařské oblasti v níže položených oblastech, nejvíce pak Slovácko a Hustopečsko, řekl tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček.

Foto: Svaz vinařů ČR

Zmrzlé vinohrady

Článek

Předběžně odhadovaná výše škody na moravských hroznech bude podle Půčka asi 25 procent oproti dlouhodobému průměru. To odpovídá zhruba 400 miliónům korun a tento fakt může mít značný vliv na zdražení vína v ČR.

"V pátek ráno bylo naměřeno -1 až -4 °C, což má už během několika desítek minut devastující dopad na letorosty révy vinné," sdělil Půček, podle něhož nejsou vinohrady poškozeny definitivně, ale letošní úroda ze spálených vinic se již nenahradí.

Foto: Svaz vinařů ČR

Škoda na moravských vinohradech byla největší za deset let.

"Příroda podala nejpádnější důkaz o nesmyslnosti zavedení spotřební daně na tichá vína. Jejím zásahem přišli vinaři ze dne den o značnou část svých příjmů a moravské víno letos nevyrobí, ačkoli o vinice i nadále musí pečovat, bez vidiny jakékoli úrody,“ připomněl Půček.

Kdyby podle tajemníka naopak vymrzl v ČR všechen ječmen, chmel či švestky, pivovary a lihovary budou dál nerušeně vyrábět česká piva a destiláty z dovozových surovin. "Vinařství je odlišné, neboť konečný produkt je vyráběn dle původu hroznů, které žádný dovoz nenahradí," doplnil Půček.

Reklama

Výběr článků

Načítám