Hlavní obsah

V Súdánu vznikla nejdelší přehrada světa, měří 25 kilometrů

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Nejdelší přehradu na světě, súdánskou Ar-Rusajras ve čtvrtek otevřeli při slavnostním ceremoniálu. Fungovat začne však až za tři měsíce. Na délku měří neskutečných 25,1 kilometru a podle všeho se stane jednou z nejznámějších přehrad světa. Po velké rekonstrukci totiž pojme neskutečných 7,4 miliónu kubických metrů vody.

V Súdánu postavili nejdelší přehradu na světě, měří 25 kilometrůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Přehrada Ar-Rusajras hraje důležitou rolu v rozvoji súdánské ekonomiky. Může totiž uchovávat vodu za účelem tvorby energie či pomáhat zavlažovat farmářskou půdu, což významně pomůže místnímu lidu," uvedl na slavnostním otevření súdánský ministr elektrárenství a přehrad Usáma Abdalla Mohamed Al-Hassan.

Na projekt šlo velké množství financí z arabských fondů. Většina byla vynaložena na rozšíření přehrady a opravu výbavy pro tvorbu elektřiny. Přehrada byla po celé své délce zvýšena o 10 až 68 metrů a prodloužena z 12,5 kilometru na více než dvojnásobných 25,1 kilometru.

Objem přehrady se po rekonstrukci taky významně zvýšil. Místo tří miliónů kubických metrů vody nyní pojme hned 7,4 miliónu kubických metrů vody. Celková cena projektu se blížila osmi miliardám korun.

Původní přehrada byla postavena v šedesátých letech minulého století. Na její přestavbě se ve velkém podílela také Čína. Celý projekt je podle súdánských lídrů ukázkou přátelství a spolupráce obou zemí. Přehrada bude uvedena do chodu v srpnu tohoto roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám