Hlavní obsah

Nové berlínské letiště bude mít tři čtvrtě roku zpoždění, plánovače vyrazili

Berlín

Nové berlínské letiště Willyho Brandta zahájí provoz až 17. března příštího roku. Oznámil to primátor města a předseda dozorčí rady Klaus Wowereit. Projekt za 2,5 miliardy eur (asi 64 miliard korun) měl původně začít fungovat 3. června. Zpoždění o tři čtvrtě roku bude stát místo hlavního plánovače Manfreda Körtgena. Termín otevření se posunul již několikrát.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Kontrolní věž na novém berlínském letišti

Článek

Oficiálním důvodem posunutí termínu jsou podle Wowereita stále problémy s protipožárním zabezpečením. Tisk však upozornil na to, že testy odhalily nefunkčnosti při odbavování zavazadel, při bezpečnostních kontrolách i na dalších místech.

Wowereit výběr nového termínu zdůvodnil mimo jiné nutností dobudovat některé automatické systémy a také riziky, která by představovalo spuštění v zimních měsících.

Obě největší německé aerolinie, Lufthansa a Air Berlin, v předchozích dnech oznámily, že kvůli poslednímu odkladu budou po provozovateli požadovat náhradu škod. Její výši nevyčíslily, šéf Air Berlin Hartmut Mehdorn ale varoval, že „úplně levné to nebude“.

Matthias Platzeck, premiér spolkové země Braniborska, na jehož území letiště leží, navíc upozornil na obrovské škody na image Berlína a jeho okolí, způsobených problémy s dostavbou tohoto vlajkového projektu v regionu a údajně nejmodernějšího evropského letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám