Hlavní obsah

Air India utrpěla kvůli stávce pilotů obří ztrátu

Novinky, BBC, aš, Times of India
Dillí

Gigantickou ztrátu ve výši 1,88 miliardy rupií (688 miliónů korun) utrpěla letecká společnost Air India kvůli stávce dvou set pilotů boeingů. Vstoupili do ní kvůli výcviku pilotů pro nové stroje Boeing 787 Dreamliner, kde měli dostat přednost piloti pohlcené společnosti Indian Airlines před dlouholetými zaměstnanci ztrátové Air India. Řešení se nedaří najít, Air India omítá s piloty jednat, dokud se nevrátí do práce. Piloty též obviňuje ze zpronevěr a krádeží.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 777-200 letecké společnosti Air India

Článek

„Přišli jsme o 1,88 miliardy rupií kvůli vracení letenek a kvůli uzemění značného počtu Boiengů 777. Denní ztráta je 130 miliónů rupií,“ uvedl mluvčí aerolinek.

Společnost nyní využívá jen osm ze svých 17 Boiengů 777 nasazených na dálkové lety z Dillí a Bombaje. Musela nyní na tyto tratě nasadit airbusy.

Když aerolinky oznámily propouštění a plán výcviku pilotů pro nové Boeingy 787 a ukázalo se, že přednost mnohdy mají piloti Indian Airlines, dvě stě pilotů oznámilo, že jsou nemocní. Tři z nich se sice vrátili, ale to na situaci nic nemění.

Piloti kradli alkohol a kaviár, tvrdí dopravce

Ministerstvo pro leteckou dopravu situaci také nevyřešilo. Trvá na tom, že jednat bude, až se piloti vrátí do práce.

Air India na jednu stranu slíbila, že i odvolaní piloti mají šanci se vrátit na své pozice, na druhou ale společnost zveřejnila informace, že se piloti během své práce dopustili mnoha majetkových přestupků a krádeží.

Celkem se má jednat o 161 případů. Z palub letadel odnášeli alkohol a kaviár. V jednom případě šlo o zmizení 372 mini lahví s alkoholem, v dalším zase zmizel kaviár za 20 tisíc rupií (7300 korun). V dalším případě pilot Air India letěl i pro konkurenční firmu a další zase dostal 22 miliónů rupií příspěvků za lety, i když byl nemocný.

Mluvčí stávkujících pilotů potvrdil, že takové případy se staly, ale nikdy se proti pilotům nezasáhlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám