Hlavní obsah

EK: Jednotné číslo pro blokování bankovních karet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Zřídit jediné a snadno zapamatovatelné telefonní číslo pro celou Evropskou unii pro nahlašování všech ztracených či ukradených platebních a úvěrových karet, aby se mohly hned zablokovat, navrhuje Evropská komise. Komise současně vyzvala obyvatele, aby se aktivně zúčastnili přípravných konzultací.

Článek

"Pracujeme v EU na zřízení jednotného platebního prostoru. Souběžně se zlepšováním bezpečnosti elektronických plateb potřebujeme účinnější způsob nahlašování ztracených či ukradených karet. Je třeba, aby spotřebitelé byli přesvědčeni, že elektronické platby jsou bezpečné, snadné a bezproblémové," vysvětlil dnes záměr komisař Frits Bolkestein, který má v Evropské komisi na starosti vnitřní trh.

Komise vybídla veřejnost, aby se zapojila do konzultací prostřednictvím internetu. Konzultace, které potrvají do konce dubna, mají ověřit, nakolik jsou spotřebitelé spokojeni se stávajícími službami svých bank, jež mají zablokování karet dosud na starosti, a nakolik by přivítali novou "panevropskou službu", která by byla dostupná na jednom telefonním čísle, shodném ve všech koutech unie.

Kdo už jednou o kartu, otvírající cestu ke kontu, přišel a nemohl si rychle vzpomenout na číslo své banky, aby úspory ochránil, si asi jen povzdychne, proč se takový nápad neobjevil dříve. Návrh EK ostatně už podpořilo více než osm z deseti dotázaných (83 procent) v jednom z průzkumů Eurobarometru a polovička dokonce kývla i na to, že by si za takovou službu připlatila.

Jak postupují české banky?
Odpověď najdete v tomto článku

Dotazník si lze stáhnout z webové stránky EU, zatím pouze ve stávajících jedenácti oficiálních jazycích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám