Hlavní obsah

Ostrava překvapivě stopla prodej městských bytů

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Velké emoce provázejí privatizaci obecních bytů v Ostravě. Jednotlivé městské obvody totiž k hospodaření s nimi přistupují různými způsoby. Město se proto rozhodlo minimálně do letošního podzimu, kdy by měla již být hotová městská koncepce bytové politiky, privatizaci těchto bytů v obchodech pozastavit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí ostravského magistrátu nejvíce zasáhne městskou část Poruba, kde se nyní nabízí k prodeji 1500 obecních bytů z celkových 1800. Kvůli této privatizaci se však letos v Porubě opakovaně konaly protesty nájemníků, kterým se nelíbí cena za byt a prodej po jednotlivých bytových jednotkách. Ostravští radní proto v úterý nesouhlasili se záměrem Poruby na prodej 23 domů s 509 byty a 28 nebytovými jednotkami.

„Před šestnácti lety bylo v majetku města Ostravy 46 283 obecních bytů, nyní jich je jen 15 090. Nicméně některé obvody už nevlastní žádné obecní byty. Nejvíce jich mají Mariánské Hory a Hulváky, bytový fond tohoto obvodu tvoří zhruba 36 procent obecních bytů. Ostrava-Jih má ve svém fondu kolem deseti procent,“ informoval v úterý novináře náměstek ostravského primátora Jiří Srba (ČSSD) s tím, že se způsobem prodeje obecních bytů v Porubě nesouhlasí.

Seniorů přibývá

„Nicméně stopnutí privatizace městských bytů s protesty nájemníků v Porubě přímo nesouvisí. Nechali jsme si vloni a předloni zpracovat sociologické průzkumy, které ukázaly, že město nemá dostatečný počet sociálních nízkonákladových bytů. Dopad finanční krize na Ostravany je totiž velmi znatelný, navíc za deset let bude každý pátý Ostravák seniorem na 65 let. Také nechceme, aby absolventi ostravských univerzit odcházeli jinam, protože zde nenajdou startovací byty,“ vysvětloval Srba.

Porubský starosta Lumír Palyza (ČSSD) sdělil, že v současnosti nemá obvod zprávy o tom, že město pozastavuje prodej obecních bytů v obvodech. „Prodej obecních bytů do družstevního vlastnictví, což je případ většiny bytů nabízených k odkupu, je z větší části schválen a proces dle stanovených lhůt pokračuje. V případě prodeje bytů do osobního vlastnictví budeme čekat na oficiální stanovisko města,“ informoval porubský starosta. Náměstek Srba potvrdil, že již schválené záměry prodeje bytů se uskuteční.

Vedení města Ostravy má představu takovou, že stávajících zhruba 15 000 městských bytů by již zůstalo. Z nich asi 6000 by bylo určeno na sociální bydlení pro lidi bez domova, kteří se snaží začlenit zpět do společnosti, ale také pro seniory či matky samoživitelky. Zbývající městské byty budou sloužit pro běžné uživatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám