Hlavní obsah

Zdanění fotovoltaiky zůstane, potvrdil Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení sporných paragrafů, pokud jde o zdanění fotovoltaiky. Zdanění totiž kritizovali solární investoři, kteří kvůli zákonným změnám přišli o značné zisky. Peníze chtějí od státu získat zpět, opakovaně kvůli tomu hrozili arbitrážemi.

Foto: archiv firem JOYCE CZ, Kyocera a Solag, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle senátorského návrhu sporné zákony zasáhly do majetkových práv investorů a jejich práva na svobodu podnikání. Vadilo jim také to, že Sněmovna změny přijala ve stavu legislativní nouze. Dále upozorňovali na zpětnou účinnost norem, která podle nich neodpovídá základním náležitostem demokratického a právního státu.

Počet solárních elektráren předloni kvůli vysoké výkupní ceně zelené elektřiny výrazně vzrostl. V důsledku toho hrozilo zdražení elektřiny o více než deset procent. Aby vláda zdražení zabránila, zavedla spornou sérii opatření.

Nejvíce kritizované opatření je 26procentní odvod z výkupní ceny a 28procentní srážka ze zeleného bonusu, tedy v podstatě zdanění elektřiny ze slunečních elektráren. Novela také zpětně prohlásila bezplatné emisní povolenky pro provozovatele elektráren za dar, čímž je včlenila do režimu darovací daně.

Třetím problémem je zrušení daňových prázdnin. Před přijetím napadené novely zákona o dani z příjmu byly příjmy z výroby energie z obnovitelných zdrojů osvobozeny od daní na pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám