Hlavní obsah

Řecko musí zůstat v eurozóně, jinak bude zle, tvrdí bývalý premiér Simitis

Novinky, pit

Řecko musí zůstat součástí 17členné eurozóny. Pokud by pomýšlelo na návrat k drachmě, byla by to „katastrofa“. Je o tom přesvědčen bývalý řecký premiér Costas Simitis, který stál v čele vlády, když se jeho země připojila v roce 2001 k jednotné evropské měně. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Článek

„Není pochyb o tom, že musíme zůstat v eurozóně,“ uvedl Simitis na fóru týkajícím se evropské dluhové krize v čínském Pekingu. „Myšlenky na návrat drachmy nejsou vůbec reálné," uvedl Simitis, podle kterého by vystoupení z eurozóny způsobilo uzavření řeckých bank po dobu nejméně tří měsíců. Tato doba bude potřebná na nezbytné úpravy včetně natištění nové měny, přičemž se Simitis odvolal na názory „odborníků“.

„Uzavřít banky na tři měsíce, to je nesmysl,“ sdělil Simitis. Pokud by se banky totiž uzavřely jen na více než tři dny, tak jim hrozí nájezdy ze strany místních obyvatel.

Simitis je přesvědčený, že Řecko nenechá euro padnout a tamní politické strany se do jisté míry pokusí vyjednat příznivější podmínky s Evropskou unií, které jsou v současné době dost tvrdé. „Nyní se k tomu EU staví odmítavě, ale po nějakém čase, jak už to tak bývá, nakonec bude souhlasit,“ dodal Simitis.

Recese a velká nezaměstnanost

Jihoevropská země drcená krizí byla nucena letos přijmout mezinárodní finanční pomoc ve výši 130 miliard eur (asi 3,2 biliónu korun). Na oplátku však musí důsledně provádět jednotlivé nepopulární reformy, které mají snížit obří zadlužení. Jde například o masivní propouštění ve státním sektoru nebo snižování minimální mzdy.

Řecko kromě propadu ekonomiky a dlouhotrvající recese sužuje i velká nezaměstnanost přesahující 21 procent, především pak mezi mladými lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám