Hlavní obsah

Zemřel světoznámý kadeřník Vidal Sassoon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Ve věku 84 let zemřel ve středu ve svém domě v Los Angeles na leukémii světoznámý kadeřník a vlasový designér britského původu Vidal Sassoon. Kromě toho, že vyvinul množství šampónů a přípravků na vlasy, proslul také jako autor jednoduchých střihů.

Foto: ČTK/AP

Vidal Sassoon na snímku z roku 2003

Článek

Sassoon tak přispěl k proměně kulturního prostředí během 60. let. „Geometrické“ a „architektonické“ střihy, jak je nazýval, byly nenáročné na úpravu a nosily je i manekýnky předvádějící modely popularizátorky minisukní Mary Quantové.

„Ženy začaly chodit do práce a chopily se moci. Neměly už čas sedět pod vysoušeči,“ komentoval kdysi Sassoon svůj krok, kterým se definitivně rozcházel s „natáčkovými“ trendy poválečné éry. „Přinesl revoluci do způsobu života každého člověka,“ komentovala jeho přínos britská návrhářka Quantová.

Vidal Sassoon se narodil v roce 1928 v židovské rodině žijící v západním Londýně. Když mu bylo pět let, otec rodinu opustil a matka malého Vidala i s bratrem musela dát do sirotčince, protože nemohla děti sama uživit.

Ve svých dvaceti letech se Sassoon vydal do Izraele, kde bojoval ve válce o nezávislost proti egyptským a syrským jednotkám. Po návratu do Londýna začal pracovat pro slavného kadeřníka Teasy Weasy Raymonda, v roce 1954 si pak v rodném městě otevřel svůj první salón.

„Chtěl jsem být fotbalistou, ale maminka řekla, že se mám vyučit kadeřníkem,“ vzpomínal Sassoon s odstupem let.

Foto: Reuters

Sassoon s modelkou v Šanghaji v roce 1997

Jeho nový střih si posléze oblíbily ženy po celém světě. Sassoon pak ovládl trh i se svými šampóny a dalšími vlasovými přípravky. K tomu založil akademii pro vlasové designéry.

Sassoon se přestal obchodu věnovat v 80. letech. Dál podporoval umění, dobročinnost a bojoval proti antisemitismu. Finančně například pomohl New Orleansu, zničenému v roce 2005 hurikánem Katrina.

Sasson byl čtyřikrát ženatý a měl šest dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám