Hlavní obsah

Stavební výroba zpomalila pokles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stavební výroba v Česku za březen zaznamenala meziroční pokles 8,9 procenta, což je jisté zlepšení po únorovém propadu o 16 procent. V porovnání s loňským březnem se začalo stavět o 6,2 procenta méně bytů a o 19,8 procenta méně jich bylo dokončeno, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se březnová stavební výroba snížila o 7,7 procenta. Očištěná od sezónních vlivů byla podle statistiků meziměsíčně vyšší o 3,7 procenta. V pozemním stavitelství produkce meziročně klesla o 3,4 procenta a v inženýrském stavitelství o 22,8 procenta.

Foto: ČTK

Stavební výroba

"Stavební produkce od počátku roku do konce března klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 34,4 procenta," uvedl ČSÚ.

Úřady ve třetím letošním měsíci vydaly 7795 stavebních povolení, což je meziročně o 8,8 procenta méně. Orientační hodnota těchto staveb byla 24,7 miliardy korun, proti loňskému březnu tak klesla o 25,9 procenta.

Investoři zahájili v březnu stavbu 2254 bytů. V rodinných domech jejich počet klesl o 14,8 procenta, naopak v bytových domech jich přibylo o 55,3 procenta. Dokončeno pak bylo v březnu podle ČSÚ 1562 bytů. V rodinných domech jejich počet klesl o 12,3 procenta a v bytových domech o 48,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám