Hlavní obsah

Objem průmyslové výroby poklesl poprvé za více než dva roky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Objem průmyslové výroby v březnu meziročně poklesl o 0,7 procenta, což je první snížení od listopadu 2009. Po očištění od vlivu pracovních dnů si ale udržel kladné tempo růstu 1,8 procenta. Uvedl to Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě v únoru tuzemská průmyslová produkce meziročně zrychlila růst na 4,7 procenta po lednovém revidovaném zvýšení o 3,1 procenta.

Foto: ČTK

Průmyslová výroba

„Nelze zakrýt fakt, že dynamika průmyslové výroby v předchozích měsících výrazně zvolnila a výsledky za březen tak jen potvrzují celkový obraz stagnujícího domácího hospodářství,“ sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

K poklesu nejvíce přispěla  výroba počítačů, elektronických a optických zařízení a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství. Naopak nejvýznamnější růst si drží výroba motorových vozidel, která vzrostla o 11 procent.

Nové zakázky zklamaly

„Zklamání a nijak radostný vývoj do budoucna přináší vývoj nových zakázek. Ty tentokrát klesly o 1,1 procenta,“ připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin s tím, že duben přinesl pokles jak domácích (o 2,2 procenta), tak zahraničních (o 0,5 procenta) zakázek.

„Zcela vážně navíc hrozí, že nové zakázky ze zahraničí budu v dalších měsících klesat, což by odpovídalo zhoršujícím se hospodářským tendencím v západoevropských zemích,“ nastínil další vývoj Novák. Především vývoj v Německu sebou v poslední době přináší řadu nejasností a předstihové indikátory z tamního průmyslu ukazují, že německé lokomotivě začíná docházet dech. To pro domácí průmysl nevěstí podle Nováka nic dobrého.

Reklama

Výběr článků

Načítám