Hlavní obsah

Spotřebitelské ceny zpomalily v růstu, zlevnily potraviny

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Růst spotřebitelských cen v dubnu meziročně zpomalil na 3,5 procenta z březnových 3,8 procenta. V porovnání s předchozím měsícem se ceny nezměnily. Po sedmi měsících růstu klesly ceny potravin. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cena vajec v dubnu klesla o téměř 20 procent, zlevnilo ale i pečivo a další potraviny. Naopak v dubnu došlo k sezónnímu nárůstu cen oblečení a obuvi s příchodem jarních kolekcí a pokračoval růst cen benzínu, kde se cena Naturalu 95 dostala na nový rekord 37,62 Kč/litr, připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Foto: ČTK

Inflace v česku

„V dubnu se upravila cena pohonných hmot do typické polohy, kdy nafta je nepatrně levnější než benzín,“ uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit s tím, že v polovině března se jejich ceny vyrovnaly a benzín dále zdražoval. Zdražení pohonných hmot tak celkově vychází na 7,6 procenta. „Přesto se ceny pohonných hmot v rámci republiky u jedné sítě čerpacích stanic mohou lišit až o dvě koruny na litr,“ dodal Kozub.

Meziročně zvedají ceny potraviny a bydlení

Za vyššími cenami oproti loňskému dubnu stojí především ceny potravin, které i přes meziměsíční pokles zůstávají meziročně výrazně vyšší. To je případ vajec, kdy je cena vyšší o 62,9 procenta, nebo chleba (o 17,4 procenta). Výrazně vyšší zůstávají i ceny v bydlení, kde ceny zemního plynu jsou o čtvrtinu vyšší než v loňském dubnu.

„Letošní inflace tak zřejmě má již svůj vrchol za sebou, nicméně i v dalších měsících se bude držet nad třemi procenty,“ uvedl Šimek s tím, že rizikem pro další vývoj se stává opětovně slábnoucí koruna. Pokud se totiž udrží delší dobu na slabších úrovních, ovlivní ceny dováženého zboží. Naopak protiinflačně bude i nadále působit přetrvávající slabá poptávka, na čemž se ani v dalších měsících nic nezmění.

Reklama

Výběr článků

Načítám