Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesá, lidí bez práce je opět méně než půl miliónu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Míra nezaměstnanosti v Česku klesla v dubnu na 8,4 procenta z březnových 8,9 procenta. O práci se ucházelo 497 322 lidí, což je meziměsíčně o 27 858 méně. Naopak přibylo volných pracovních míst. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle ekonoma Pavla Mertlíka z Raiffeisenbank klesá míra nezaměstnanosti vedle sezónních vlivů i proto, že ekonomika v prvním čtvrtletí vykazuje dobré výsledky; lepší než bylo očekáváno před třemi měsíci.

Foto: ČTK

Nezaměstnanost v česku

"Počet volných pracovních míst letos pouze roste, v dubnu dokonce na 41 707," sdělil analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin s tím, že v počtu volných pracovních míst jsme na tom nejlépe od srpna krizového roku 2009.

Přesto je volných pracovních míst podle Volfa stále poměrně málo. "Letošní dubnová nezaměstnanost se dá srovnat s tou z roku 2006, ale tehdy jsme měli více než 74 000 volných pracovních míst," připomněl Volf.

Brigády nezaměstnanost zřejmě ještě sníží

Aby nezaměstnanost dále klesala, je podle Volfa nezbytný vyšší růst ekonomiky. V dalších měsících se nezaměstnanost pravděpodobně bude nadále mírně snižovat díky sezónním faktorům. "S příchodem nových absolventů škol na úřady práce by měla ale opět začít růst a není vyloučeno, že se koncem roku opět převalíme přes devítiprocentní hladinu,“ domnívá se Volf.

Foto: ČTK

Nezaměstnanost v regionech

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 43 okresů, nejvyšší byla v okresech Bruntál (15,9 procenta), Most (15,7 procenta) a Jeseník (15,2 procenta). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,3 procenta), hl. m. Praha (4,0 procenta) a Praha-západ (4,2 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám